Укріплення блок-постів, розбір завалів: безробітних Одещини можуть залучати до громадських робіт

25 жовтня начальник Одеської обласної військової адміністрації Максим Марченко взяв участь у нараді, яка пройшла під головуванням першого віце-прем’єр міністра – міністра економіки України Юлії Свириденко. Ключова тема – організація суспільно-корисних та громадських робіт на території України в умовах воєнного стану.

Про це повідомляє прес-служба Одеської обласної військової адміністрації.

«Через війну в країні очікується досить високий рівень безробіття – близько 30% за підсумками року, і це є серйозним викликом для держави. Тому уряд розробив і запропонував механізм, за яким тимчасово безробітних можна залучати до виконання суспільно корисних робіт, в яких є потреба в регіонах. На сьогодні ми маємо дві армії – одна захищає країну на фронті, інша працює. Люди, які з різних причин залишились без роботи, зможуть долучитись до «Армії відновлення» країни, а держава оплатить їхню роботу на рівні мінімальної зарплати, яка з жовтня складає 6700 грн”, – зазначила Юлія Свириденко.

Безробітні зможуть бути залучені до виконання робіт, які мають оборонний характер, робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру. Це можуть бути як роботи, спрямовані на задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань та сил цивільного захисту, так і на забезпечення загальних потреб функціонування економіки та життєдіяльності населення.

Зокрема, це може бути облаштування та укріплення блок-постів, вирубка дерев для формування окопів; заготівля дров для військових та населення; розбір завалів та відновлення житлових будинків, інших приміщень, пошкоджених у результаті бойових дій; укріплення дамб; розчищення автомобільних доріг від завалів; розвантаження гуманітарної допомоги; облаштування підвальних приміщень у багатоповерхових будинках, школах під укриття; ремонтно-відновлювальні роботи у приміщеннях соціальної сфери; надання допомоги внутрішньо переміщеним особам, людям з інвалідністю, людям літнього віку.

Особи, що залучаються до суспільно корисних робіт, мають право на укладення строкового трудового договору з оплатою не нижче від розміру мінімальної заробітної плати, встановленого на дату її нарахування; на оплату проїзду в межах регіону до місця виконання робіт та у зворотному напрямку (у разі потреби) і охорону праці та загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

За словами начальника Одеської обласної військової адміністрації Максима Марченко, в умовах війни всі зусилля суспільства мають бути спрямовані на опір агресору та подолання наслідків вторгнення. Відтак, зростає необхідність збільшення кількості трудових ресурсів, залучених до забезпечення нормального функціонування суспільства. Одним із таких ресурсів є залучення працездатних осіб до суспільно корисних робіт.

Сьогодні, на Одещині зареєстровано майже 10 тисяч безробітних. Враховуючи зростаючий рівень безробіття та всі наслідки, які виникають чи можуть виникнути внаслідок цього, начальник Одеської ОВА Максим Марченко надав відповідні доручення керівникам структурних підрозділів обласної військової адміністрації, головам районних військових адміністрацій і директору Одеського обласного центру зайнятості. Окрім того, розроблено алгоритми організації суспільно-корисних та громадських робіт, який вже надано районним військовим адміністраціям до виконання. До робіт залучатимуться всі працездатні особи, зокрема, зареєстровані безробітні та внутрішньо переміщені особи, які не мають обмежень за станом здоров’я.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *