ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців залишиться у бюджетах громад

2 вересня 2022 року представники Асоціації міст України, делеговані Правлінням АМУ, заявили позицію Асоціації в бюджетних консультаціях щодо Дербюджету-2023, проведених Міністерством фінансів України. Одна з важливих позицій вже врахована у проєкті Держбюджету. Мова йде про 54,4 мільярди гривень, які зараховуватимуться як ПДФО до місцевих бюджетів громад.

Про це повідомили в Одеському РВ Асоціації міст України.

Податковий кодекс України не передбачає звільнення від обкладання ПДФО грошового забезпечення, грошових винагород, одержаних військовослужбовцями у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби,

Наразі відповідно до ст.64 БКУ до доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад належать 60 відсотків податку на доходи фізичних осіб, що сплачується на відповідній території. Система розподілу ПДФО має суттєву ваду: через нечіткість законодавчого регулювання, підприємства та установи можуть самі обирати, до якого бюджету перераховувати ПДФО за своїх співробітників – чи то за місцем їхньої фактичної роботи, чи за місцем реєстрації компанії. Як наслідок, громади, в яких проживають чи працюють працівники, недоотримують значну частину надходжень.

Верховна Рада планувала скасувати з 2023 року ПДФО до місцевих бюджетів з грошового забезпечення та інших виплат військовослужбовцям. На такі плани одразу відреагувала Асоціація міст України. Керівники громад однозначно виступили проти такого рішення.

«У схваленому Урядом проєкті Держбюджету-2023 врахована важлива пропозиція Асоціації міст України – ПДФО з грошового забезпечення військовослужбовців буде й надалі надходити до місцевих бюджетів. Дякуємо Міністерству фінансів України за співпрацю та розуміння місцевого самоврядування. Адже цей ресурс, що орієнтовно складе 54,4 млрд грн, критично важливий для усіх українських громад під час воєнного стану, особливо для розташованих у прифронтових зонах, оскільки є буквально єдиним джерелом фінансування життєво важливих послуг їх мешканцям. Громадам у тилових зонах ці кошти дозволять підтримувати переселенців та допомагати захисникам України», – заявив Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

Як повідомили в Асоціації міст, ближчим часом буде опубліковано аналіз проєкту Державного бюджету України на 2023 рік в частині місцевих бюджетів та міжбюджетних трансфертів, підготовлений Аналітичним центром АМУ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *