В Одесі почали будувати мобільні бомбосховища

В Одесі волонтери Safe Palace створюють мобільні бомбосховища, де можна сховатися в разі ракетного чи артилерійського обстрілів. Ідею запозичили в Ізраїлі.

Перше таке укриття планують встановити наступного тижня в одному з міських парків. Усього в Одесі планують встановити п’ять мобільних бомбосховищ, але все залежить від спонсорської допомоги.

У споруді зможуть поміститися 18 людей, буде місце і для дитячих візків. Товщина її стін понад 25 сантиметрів, стелі — понад 40. Вся конструкція зроблена з армованого бетону та важить близько 70 тонн, а у разі потреби її можна розібрати та перенести, розказав будівельник Олександр Войтко:

«Розраховувалася ця конструкція, в першу чергу, на три тони на квадратний метр від навантаження, і вже зважаючи на це підраховували, яким має бути армування і товщина стін. Від осколків, я думаю, вона буде захищати. Від прямого попадання: тут вже залежить від того, чим будуть стріляти по ній».

Виготовлення мобільного укриття займає від 10 до 12 днів.

Таке укриття буде постійно відкритим, аби під час повітряної тривоги люди змогли швидко сховатися.

У планах команди SafePalace4UA створити достатню кількість мобільних укриттів для Одеси та Миколаєва. А потім масштабувати проєкт на всю країну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *