Україна розробила стратегію відновлення Криму – Зеленський

Україна вже має стратегію відновлення Криму після його звільнення від окупантів. Про це заявив президент Володимир Зеленський під час саміту Кримської платформи.

У нас дуже опрацьований погляд на те, як відновити наш український півострів Крим після вигнання російських окупантів, тому додаємо до роботи Кримської платформи ще два напрями. Це економічний та законодавчий. У нас є стратегія відновлення Криму. Сьогодні вона буде представлена у рамках економічної панелі. І ми створюємо законодавчий фундамент після деокупації, а також для всіх тих, кому Крим набагато більше, ніж дім”, – сказав Зеленський.

Президент зазначив, що Крим буде інтегровано у Європу разом з усією Україною. На півострові розвиватимуть порти, сільське господарство, підприємництво, медицину, освіту, впровадять сучасну цифрову систему держпослуг.

“Україна відновить у Криму систему санаторіїв, реабілітаційних центрів, професійних закладів, які матимуть змогу приймати мільйони туристів щороку”, – додав Зеленський.

Президент нагадав, що до окупації у Криму не було репресій з боку влади.

І тим більше Україна ніколи не буде чхати на соціальні потреби пенсіонерів чи будь-кого іншого у Криму. Україна ніколи не скаже людям “грошей немає, але ви тримайтеся”. Тому що ми поважаємо людей”, – сказав він. “Відновлення Україною контролю над Кримом стане історичним антивоєнним кроком у Європі. І це поверне безпеку і дасть справедливість, реінтегрує Крим у сучасний світ, і це дозволить кожному із учасників Кримської платформи сказати своїм дітям, близьким, рідним, що вони можуть пишатися нами саме як миротворцями”, – сказав Зеленський під час звернення до учасників саміту.

Він наголосив, що для України Крим – це не “фішка” у геополітичній грі, як для РФ. “Для України Крим – це частина нашого народу, нашого суспільства, спільнота людей, яким ми гарантуємо свободу і повернемо сучасність. Крим був і є Україною і після деокупації разом із нашою державою стане частиною Євросоюзу, я в цьому впевнений”, – сказав Зеленський.

Президент нагадав, що вторгнення РФ стало можливим саме через те, що багато країн промовчали, коли Росія вторглася у Крим.

“Ми вдячні, що багато хто у світі не мовчав про все це, багато хто протидіяв постійно, допомагав нам, боровся. Але водночас багато хто промовчав, і це правда, намагався не помічати, що відбувалося у Криму. І це стало однією із ключових причин, на мою думку, всього, що відбувається зараз в Україні і світі”, – сказав він.

Зеленський закликав не забувати тих, хто продовжує чинити опір і захищати свободу у Криму. “Їх репресують. Але ми бачимо їх, ми знаємо про них, ми їм вдячні”, – сказав він.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *