“Гарбузовий” стартап у Тростянці: як місцевій владі заробити мільйон? ВІДЕО

Гарбузовим бізнесом у Тростянецькій громаді, що на Сумщині, займаються лише другий рік поспіль. Втім, плантації з ягодою збільшують. З комунального поля отримали мільйонні прибутки.

Голозерні гарбузи люблять глибоку оранку, сонце та вологу. Їх вигідніше вирощувати, ніж картоплю чи зернові, бо менш затратні, каже механізатор Сергій Мусієнко.

“Для вирощування гарбузів застосовуємо звичайну техніку, для збирання врожаю — спеціальні комбайни. У порівнянні з іншими культурами, вирощування гарбузів прибуткове”, — розповів механізатор.

За технологією вирощування цієї культури має бути витримана система удобрення та система захисту, розповів заступник директора з наукової роботи Інституту сільського господарства північного сходу НААН Микола Собко.

З агротехнічної точки зору, гарбузи можуть виступати як одні з найкращих попередників для більшості сільськогосподарських культур”, — говорить науковець.

"Гарбузовий" стартап у Тростянці: на скільки прибутково засівати комунальні поля
Фото Романа Головацького

Директор Агенції місцевого розвитку Роман Головацький каже, що гарбузовий експеримент видався вдалим. З комунального поля отримали 1 мільйон 700 тисяч гривень прибутку.

Це набагато вигідніше, ніж цю землю здавати в оренду. Оскільки ми вирощуємо голозерний гарбуз, використовується тільки насіння. Але вже декілька років в Україні набуває популярності використання цього насіння на олію. Олія холодного віджиму — корисна і дуже популярна за кордоном. Днями ми отримали пропозицію від Литовської фірми, яка готова у нас його закуплять”, — розповів Роман Головацький.

На цей час у компанії є 151 гектар земель, які вони самі обробляють. Ці гектари засіяні голозерним гарбузом. Кошти, які отримує Агенція з прибутку, сплачуються Тростянецькій громаді.

За словами директора Агенції місцевого розвитку, вже через рік в планах громади відкриття олійниці та подальше перероблювання насіння.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *