Жителі Одещини не отримують газет через скандал облради з видавництвом “Чорномор’я”

На редакторів друкованих видань Одеської області, які співпрацювали з КП Одеської обласної ради «Видавництво «Чорномор’я» у середу, 21 липня, чекав неприємний сюрприз. Усі газети, які були надіслані згідно графіків і надруковані, не відправлені до сортувального відділення Укрпошти. Друк відбувся згідно договорів між друкарнею і виданнями, але вже очевидно, що газети не дійдуть до абонентів вчасно. Редактори забили тривогу, називаючи такі дії депутатів і працівників обласної ради знищенням друкованої преси області. 

Як виявилось – причина затримки сталася у раптовій перевірці Одеської облради свого комунального підприємства, яким є “Видавництво Чорномор’я”.

«На Одещині – безпрецедентний скандал: з вини обласної ради зірвано доставку майже всіх обласних і районних газет передплатникам. Комісія облради, яка намагається “навести лад” в обласному комунальному підприємстві «Видавництво “Чорномор’я”», дочиталася, що в угодах з редакціями є пункт про те, що “факт виконання послуг з друку кожного окремого тиражу оформлюється Актом надання послуг…”. Оскільки видавництво таких актів редакціям не надавало, то комісія вирішила покарати… редакції і наших передплатників: просто заблокувала видачу вже віддрукованих газет і, відповідно, їх доставку в газетну експедицію “Укрпошти”», – написала заступниця редактора обласної газети «Чорноморські новини» Ольга Сіра у фейсбуці.

Всі віддруковані газети затримані через комісію, яка проводиться на підприємстві. Облрада є власником друкарні і має право проводити перевірки своїх комунальних підприємств.

“Комунальні підприємства як самостійні суб’єкти господарювання будують власні взаємовідносини із іншими суб’єктами шляхом їх оформлення у вигляді договорів, які чітко та однозначно визначають кола прав, обов’язків та положень сторін.  Згідно з договорами між КП «Видавництво «Чорномор’я» та замовниками послуг з друку загальна вартість виготовлення газети є договірною по кожному окремому тиражу газети та відображається в узгодженій сторонами калькуляції, що у свою чергу не дотримувалося. Слід також зауважити, що готовий тираж видається представнику замовника, повноваження якого мають бути підтверджені довіреністю, по накладній, що є підтвердженням виконаних робіт та відсутності претензій, відповідні довіреності від замовників видавництву не надано.  Замовник також може доручити доставку готового тиражу в газетно-журнальну експедицію та іншим розповсюджувачам, але для цього потрібен окремий договір. З видавництвом такі договори подекуди, на жаль, також не укладалися”, – йдеться в офіційному роз’ясненні облради.

Відтак, комісія виявила порушення вимог законодавства та порядку виконання та укладання договорів щодо надання послуг. Членами робочої групи ці порушення були встановлені, зупинені, забезпечено недопущення їх у подальшій роботі комунального підприємства із вимогою дотримання норм законодавства всіма сторонами, – запевняють посадовці.

А поки від редакторів вимагають підписати додаткову угоду, тиражі всіх “районок” лежать без руху.

Голова Одеської облради Григорій Діденко пояснив редакторам, що ситуація, яка склалася в друкарні, вимагає термінового втручання в її роботу. І поки комісія буде з’ясовувати всі питання і робити висновки, можливі перебої в роботі друкарні. Комісія облради буде перевіряти наявність договорів з газетами і інші документи.

Але ця відповідь не задовольнила керівників видань. Вони стверджують, що сьогодні всі газети ведуть незалежний від влади бізнес. І такі дії є втручанням в їх діяльність, яка наносить виданням фінансові і репутаційні збитки.

Як повідомила Ольга Сіра, вже був період, коли значну частину періодики Одещини друкували у Вінниці та Херсоні через те, що тамтешні ціни на друк є нижчими, ніж в Одеській області.

«Але останнім часом, особливо з огляду на воєнний стан, повернулася сюди, у “Чорномор’я”. І на тобі! Влада замість того, щоб дбати про інформаційний простір краю, про те, щоб люди не шукали новин на російських, придністровських, болгарських і т.д ресурсах (що є дуже поширеним у нашій області), встромляє ножа у спину пресі, яка і так нині на ладан дихає», – написала вона.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *