Як Березівська громада наближає перемогу? ВІДЕО

Місто Березівка – центр громади і водночас укрупненого району на Одещині. У 2020 році до складу громади долучилося 25 сіл району, об’єднавши раом 18 тисяч людей. На балансі місцевої влади 17 шкіл, 6 дитсадків, опорна лікарня, усі комунальні служби. Як змінилося життя громади з початком війни, СИЛА ГРОМАД дізналася у голови міської ради Валерія ГРИГОРАША.

“24 лютого була сесія у нас і ми вже розуміли, що потрібно обєднатись, не було ж організовано ні харчування, ні блок-пости. Дякуючи мешканцям, ми відкрили в будинку культури перший штаб, пенсіонери мабуть несли останнє що мали, але намагались допомогти військовим, допомогти всім“, – поділився голова громади.

Раптова російська агресія проти українського народу неймовірно згуртувала всю Березівську громаду, розповідає Валерій Валерійович. Підключились і депутати, і підприємці: робили все, щоб допомогти військовим, переселенцям, своїм жителям, які опинились у скруті.

Територіально Березівська та сусідня Новокальчівська громади вже межують з Миколаївською областю. У перші тижні війни загроза нападу і прориву сюди окупантів була високою. Адже відстань до Вознесенська складає всього 60 км. 2-3 березня за Вознесенськ вже розгорнулись бої, а взяття міста відкрило б окупантам шлях для нападу з півночі на Одесу.

Валерій Григораш“Ми були на постійному звязку з мером Вознесенська, ми давно знайомі, і дійсно вони утримали цей наступ, дякуючи Збройним Силам і теробороні Вознесенська, роті охорони, вони ( росіяни – Авт.) не змогли піти у напрямок Березівки, а потім і на Одесу”, – розповів Валерій Григораш.

“Ти відповідальний за свою громаду, ти маєш зберегти кожне життя людини, і їхні будинки, і все. Важко це було тоді проаналізувати, але мої думки були тільки про мешканців, про людей, про дітей, людей. Напевно своє життя віддав би, тільки б у нас цього не було, що люди пережили і переживають ще й зараз”, – описує перші дні війни очільник громади.

З перших днів війни місцева влада створила гуманітарний штаб, почала приймати переселенців, допомагати військовим. Зараз тут живе понад 800 внутрішньо переміщених осіб, усі вони отримують допомогу. Місцеві мешканці звідси не виїжджали, як у великих містах, навпаки – багато людей приїхало в Березівську громаду.

Відносно спокійно міській владі вдалося пережити кризу з нестачею пального, бо мали закуплений запас раніше. Крім того, тут готуються до екстрених ситуацій, якщо раптом стануться відключення води чи світла, мають нові насоси для артсвердловин та генератори, щоб людей не лишити в біді.

БерезівкаВже зараз місцева влада готується до важкої зими: закуповують вугілля, зробили резерв борошна та інших харчів для населення. В одній із шкіл зараз теж роздають гуманітарну допомогу, продукти харчування, борошно, крупи, консерви, олія і навіть цукерки. Допомогу отримали від Одеського обласного і міського штабів, виділяють гроші і з місцевого бюджету.

У місцевих навчальних закладах облаштували укриття: ввезли зайві речі і навели лад, підготували запас води, звільнили 2 проходи, тут є пожежна сигналізація, біотуалети, аптечка, – усе, що передбачено вимогами цивільного захисту. Скористатись сховищем у випадку небезпеки можуть усі мешканці Березівки.

“Це наші сховища, укриття для наших діток, яких ми зараз плануємо навчати очно, можливо буде змішаним навчання, у 2 зміни. Все, що стосувалося нас, ми виконали, створили належні умови, є медпункт, аптечки, щоб для діток було комфортно. Були вже комісійні обстеження, чекати на результати”, – показує Оксана Іщенко, начальниця управління освіти Березівської міської ради.

комунальна службаЧи буде навчання очним – наразі вивчають, проводять анкетування батьків. Тим часом голова громади Валерій Григораш ділиться: усі плани з розвитку довелося перенести до закінчення війни. Це й будівництво пішохідної зони у центрі, заміна водогонів по селам, ремонт доріг, будівництво нового житла.

“Ми попрацювали непогано минулого року по наповненню бюджету.  В нас був вільний залишок 11 мільйонів, ми його потроху використовуємо, на розвиток нічого не лишаємо, бо всі об’єкти, водопостачання, робимо щоб у нас був резерв, щоб ми могли подавать людям воду, електроживлення”, – пояснює голова.

Пережити важкі часи Березівській громаді допомагають міжнародні партнери. На початку року у Вірменії Валерій Григораш підписав меморандум про співпрацю з мером міста Артік, яка у перші дні війни надала фінансову допомогу. Також долучилися друзі зі Словенії, які провели у себе благодійний концерт, зібравши на ньому 7200 тисяч євро, які передасть громаді. А жителі сіл Гашурн та Партенен, що в Австрії, зібрали для Березівщини 10 тисяч євро, на які були закуплені продуктові набори та засоби гігієни для резерву.

Під час російського вторгнення на Миколаївщині загинув місцевий мешканець Сергій Івченко, 9 червня відбулось прощання з захисником. Головне завдання Березівської громади – вистояти, каже голова громади. І не пропустити на свою територію окупанта.

Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *