В ЮНЕСКО “дерусифікували” український борщ

Культуру приготування українського борщу внесли до переліку об’єктів нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомив у Телеграмі міністр культури Олександр Ткаченко.

“Перемога у війні за борщ – наша. Сьогодні, 1 липня, на 5-му позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини за зверненням МКІП було внесено елемент “Культура приготування українського борщу” до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони”, – написав він.

Як зазначили в Мінкульті, члени Комітету в рішенні відзначили, що “елемент виконує функцію соціальної інтеграції та згуртованості, яка служить об’єднанню народу України, незалежно від віку, статі чи походження. В цьому сенсі елемент демонструє важливу роль нематеріальної культурної спадщини під час збройних конфліктів та надзвичайних ситуацій”.

“Битва за борщ була розпочата ще до війни. І скільки б Маша Захарова не розповідала, що “книги з кулінарії заборонялися, а рецепт страви тримали в таємниці та забороняли готувати” і взагалі наш борщ – це “прояв екстремізму та нацизму”, цей “прояв екстремізму” тепер офіційно український, і офіційно під охороною ЮНЕСКО”, – зазначив Ткаченко.

В Мінкульті нагадують, що зважаючи на загрози українській культурній спадщині через російську агресію, МКІП звернувся до Секретаріату ЮНЕСКО з проханням перенести раніше подану номінацію до Списку термінової охорони ЮНЕСКО.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *