У Саврані 5 років занепадає житло, на яке держава “викинула” 2,3 млн гривень. ВІДЕО

Савранська РДА ще у 2017 році витратила мільйонні кошит на придбання житла. Передбачалося виконати амбітні плани – відкрити дитячий будинок сімейного типу. Проте двоповерхова будівля, придбана за 2 мільйони гривень у селищі стоїть пусткою, занепадає, її територія заростає травою. Так само “простоює” без догляду і трикімнатна квартира ще за понад 300 тисяч. Тим часом місцева влада цим абсолютно не непокоїться: кажуть, – будівля не на їх балансі. І це в той час, коли в Україні сотні й тисячі переселенців шукають прихисток над головою, втративши рідний дім.

У ситуації розбирався голова Подільської районної військової районної адміністрації Михайло Лазаренко, який виїхав на місце разом з представником Служби у справах дітей. Вони оглянули обидва приміщення, побачили стан кімнат, систем комунікацій та опалення. У будинку не повністю завершено ремонтні роботи, та від часу придбання у 2018 році за серйозну суму, понад 2 мільйони гривень, він так і не став чиєюсь затишною домівкою.

Цей будинок призначається для проживання дитячого будинку сімейного типу, тобто сім’ї, в якій виховується від 5 до 10 прийомних дітей”, – пояснила Ніна Січкар, головна спеціалістка Служби у справах дітей Подільської РВА.

Інше житло – трикімнатна квартира у Саврані, придбана за 300 тисяч гривень державної субвенції. Тут встановлений твердопаливний котел, бойлер для гарячої води. Це житло так само пустує.

В країні йде війна. На сьогодні є проблеми з тимчасово переселеними людьми. Тому ми будемо клопотати перед оласною військовою адмінстрацією щодо зміни цільового використання на певний період”, – розповів Михайло Лазаренко.

Як пояснюють фахівці, з 2017 року, відколи був закуплений будинок для прийомних родин, зверталися з проханням до Савранської селищної ради з проханням взяти його на баланс. Проте цього не було зроблено, селищна рада офіційно відмовлялася виготовити документи.

А з 2020-го, відколи було ліквідовано Савранську РДА, а все управління територією передали на місцевий рівень, у керівництва Саврані “не знайшлося” часу й можливості взяти закуплене майно на свій баланс.

Чотири роки назад ми дали погодження тільки на прийняття квартири, соціального житла на баланс селищної ради. А будинок не прийняли, тому що в нас не було спеціалістів, які б контролювали. У нас тоді був один спеціаліст, який займався всіма питаннями, і служба дітей, і соціальними, тому депутати відмовились від такого рішення”, – пояснює селищний голова Сергій Дужій.

Проте зараз у громаді створені усі відповідні підрозділи, і терцнтр, і служба дітей, і центр соціального захиту, – проте всі ці чиновники так і не спросмоглися належним чином оформити будівлю як своє майно. В результаті обидві будівлі, на які витрачені шалені кошти платників податків, не використовуються за призначенням.

Є чудовий закон про фонд соціального призначення. От цей будинок у такий фонд мав би увійти. Цей фонд формується і икористовується органами місцевого самоврядування. І тільки за їх рішенням може бути використаним цей будинок. Зараз все це житло на балансі Подільської РДА. Але ми не можемо його нікому передати, бо ми не маємо таких повноважень”, – пояснила Ніна Січкар.

Михайло Лазаренко поспілкувався з головою Савранської громади і запитав, коли все ж місцева влада візьме майно під своє підпорядкування? Сергій Дужій відповів, що наступна сесія запланована через місяць, а це не раніше 28 липня.

Детальніше – у ВІДЕО:

Авторка – Оксана Піднебесна

ФОТО ілюстративне, с. Саврань з просторів Інтернету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *