Одеська прокуратура відзвітувала, як контролює кошти в громадах

Прокуратура продовжує розслідувати і направляти до судів позови, що стосуються бюджетних розтрат. У тому числі це стосується і махінацій “завдяки” Covid-19. Також розслідуються незаконні земельні операції. Про це на брифінгу 24 червня повідомив очільник прокуратури Одеської області Сергій Костенко.

Так, він повідомив, що лектронну систему закупівель Prozorro з початку війни використовують не в повному об’ємі. Так, всі закупівлі з питань оборони проходять за спрощеною процедурою. Проте, 10 кримінальних проваджень стосовно закупівель вже скеровані до судів.

Наприклад, в Ширяївській громаді виявили розкрадання коштів на 3,2 млн грн. при ремонті доріг. Також про підозру повідомили директора компанії, яка на ремонті одеської школи №15 вкрала 2 млн грн.

Ще одну підозру вручили начальнику одного із структурних підрозділів Старокозацького сільради, яка нажилася на ремонті спортмайданчиків на 3,5 млн грн. Крім того, один з позовів прокуратури заблокував бюджетні виплати Службі автомобільних доріг на суму 809 млн грн.

Ми вважаємо ці витрати  на сьогодні незаконними. Суд з нами погодився і заборонив витрачати такі кошти”, — відзначив Сергій Костенко.

Ще 20 млн грн. зберегли, відзначивши порушення під час тендерних закупівель, — замовники самі відмінили ці закупівлі, погодившись з аргументами прокуратури.

Крім того, посадовці місцевих рад використовують не за призначенням і “ковідні” кошти. Приміром, посадовець Чорноморської міськради на закупівлях нажився на 300 тисяч грн., а Одеський обласний центр екстреної меддопомоги – на 2,6 млн грн.

Під час ремонту «ковідної» лікарні в Київському районі Одеси викрали 340 тис. грн. Ці провадження направлені до суду, далі звинувачені відповідять перед судом, — підкреслив глава Одеської облпрокуратури.

Зупинився головни прокурор і на земельних питаннях. До суду скеровний 31 обвинувачувальний акт, серед яких справа, в якій чиновники управлінь міськради Южного вимагали 15% “відкату” від суми робіт з капремонту внутрішніх систем енергопостачання.

І інша робота ведеться по цьому напряму, — відзначив Сергій Костенко. Також йдеться про судові розгляди, що стосуються будівництва ЖК на території тенісних кортів за адресою Лідерсовський бульвар (забудовник «Одесабуд»).

А в с. Лиманка Таїровська сільрада захопила 7 ділянок комунальної власності, почавши будівництво, після чого деякі ЖК навіть ввели в експлуатацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *