У Миколаєві волонтери з Одеси встановили станцію з очистки води. ВІДЕО

У Миколаєві волонтери з Одеси встановили другу станцію фільтраційного обладнання для очищення води. Встановили обладнання на базі обласної дитячої лікарні. Вона зможе давати 100 кубічних метрів чистої води за добу.

За словами волонтерки Інги Кординовської, при реалізації проєкту був врахований досвід експлуатації першої фільтраційної установки, зробили висновок, що такі системи очищення води є економічно вигіднішими.

вода“Взагалі для порівняння: вартість цієї установки 900 тисяч гривень, вона окупається фактично за два дні. Тому що привезти 20 тисяч літрів коштує без пального 150 тисяч гривень. Тільки ця вода споживається буквально за якийсь період часу і закінчується, а ця установка забезпечує до 100 тисяч літрів питної води на добу”, — сказала Інга Кординовська.

Проєкт реалізовує Громадська організація “Адвокація міста” з міста Одеса за підтримки фонду Razom for Ukraine.

Керівник підприємства-виробника установки Павло Наливайко розповів, що вода, яка проходить фільтрацію через установку, є очищеною та придатною до вживання.

Це на сьогодні найсучасніший спосіб очищення води. Існує два способи очищення води: це хімічний і механічний спосіб. Представлений у нас — осмос — це механічний спосіб. Можна собі уявити такий спосіб очищення, як сито. Вода, яка проходить крізь сито, рахується очищеною водою”, — сказав Павло Наливайко.

Головний лікар Миколаївської обласної клінічної лікарні Олександр Пліткін сказав, що питна вода в лікарні потрібна не лише для приготування їжі для пацієнтів, а також, щоб з неї робити дистильовану воду, яку використовують хірурги та інші спеціалісти.

Це дуже актуально на сьогоднішній день отримати питну воду. І якщо запрацює установка, то ми будемо працювати в звичному режимі”, — сказав Олександр Пліткін.

За словами волонтерів, у Миколаєві планують встановлювати і надалі подібні очисні станції, але місця поки не розголошують.

Як відомо, 12 квітня внаслідок обстрілу військами Російської Федерації на кордоні Миколаївської та Херсонської областей був пошкоджений водовід, який забезпечував Миколаїв водою.

На початку червня у Миколаєві запрацювала перша станція потужністю 48 кубічних метрів чистої води на добу, яку передали представники Одеського гуманітарного волонтерського центру.

Джерело – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *