Як працює Тарутинська громада під час війни? ВІДЕО

Тарутинська селищна громада – одна з найбільших за площею у Болградському районі, це вже крайня Бессарабія. Одеська область тут межує з Молдовою. Звідси далеко до великих міст, моря й небезпеки, тож жителі майже не чують повітряних тривог чи вибухів Проте війна внесла і у цей спокій свої корективи: через страшні події, які відбуваються з державою, місцевій владі доводиться працювати у режимі 24 /7: розміщувати внутрішніх переселенців, допомагати багатодітним і літнім людям, дбати про безпеку і утримувати свої території в чистоті та порядку.
Як війна вплинула на життя Тарутинської громади, СИЛА ГРОМАД дізналась в її очільника Савви Чернєва. 
ТарутиноЗ перших днів війни тарутинська влада масштабно долучилась до збору гуманітарної допомоги. Згуртували фермерів, волонтерів, партнерів з Європи, зокрема з Німеччини, Болгарії й Румунії; знайшли житло для вимушених переселенців, роздали 2 тисячі продуктових наборів громадянам, які опинились у  скруті. А крім того, дитяче харчування, памперси, медикаменти, – все, що потрібно людям тут і зараз, допомагають зібрати місцеві активісти, благодійні фонди.
Ризики, пов’язані з військовою агресією росії проти України, тут високі. Через постійні ракетні обстріли росіяни зруйнували міст через Дністровський лиман, який з’єднує дві частини області.  Вірогідно, окупанти планують відрізати Бесарабію від Одещини.
Тому місцева влада готує недоторканий запас продуктів харчування, на випадок небезпеки.
Тарутино “Для цього ми створили резервний фонд, у нас є соняшникова олія, борошно, консерви, тушонки, продукти, які не псуються, а також м’ясо, ось очікуємо морозильні камери від партнерів для зберігання м’ясних продуктів. І продовжуємо накопичувати стратегічний запас харчів. Дай Бог щоб не знадобилося”, – поділився Савва ЧЕРНЄВ, голова Тарутинської селищної ради.
Тарутино25 квітня Тарутинська громада понесла велику втрату, – у зоні бойових дій загинув Афанасій Халіков. Йому було лише 25 років. Живим коридором мешканці селища Тарутине зустрічали кортеж із загиблим героєм… А зараз дуже хвилюються за земляків, які обороняють Україну від окупантів. Серед них – працівники агрогосподарств, співробітник органів місцевого самоврядування, працівники апарату, старости.
Багато планів Тарутинській громаді довелося відкласти: стадіони, дитсадки, дороги будуватимуть після перемоги. А зараз свою головну місію місцева влада вбачає у допомозі населенню – потрібно вижити у цей складний час.
Сьогодні спокій в населених пунктах громади забезпечують підрозділи тероборони, поліції прикордонної служби. А громада продовжує приймати переселенців. Офіційно розмістили 2,5 тисячі людей. Відремонтували власним коштом готель, в якому розміщують новоприбулі родини, розповів голова.
Детальніше – у інтерв’ю Сави Чернєва для СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *