Як Піщанська громада допомагає захисникам України? ВІДЕО

Піщанська сільська громада однією з перших у Подільському районі на Одещині взялася допомагати захисникам, що обороняють Україну від російських загарбників. Дбайливі піщанці зібрали харчі  на передову і відправили їх до хлопців, які захищали Лисичанськ, Дніпро, Миколаїв, Очаків, Харків, зокрема, батальону «Київська Русь». А ще до Подільська, своїм прикордонникам. Збір коштів не закінчується. Крім того, тут створили власну добровольчу дружину. 30 піщанців захищають Україну у лавах Збройних Сил України. 

Олексій ПантілєєвЯк живе зараз одна з найвіддаленіших громад Одещини, СИЛА ГРОМАД дізналась у голови Олексія ПАНТІЛЄЄВА.

У місцевій школі розгорнули цілий волонтерський штаб. Сюди господині зносили харчі, смаколики, випічку. Чергова партія продуктів з дитячими малюнками чекає відправлення на фронт.

“Практично з перших днів жителі Піщанської громади, і працівники апарату, і двох наших шкіл включилися в роботу по забезпеченню харчами всіх хто потребує, охопили пів України допомогою. Хто чим міг: спочатку люди приносили продукти, фермери скидались грошима, працівники шкіл – своїми робочими руками на шкільному обладнанні виготовляли дуже багато консерв, і м’ясні каші, і тушонки, і випічка”, – ділиться керівник громади.

Олексій Пантілєєв ділиться: Піщанська громада планує утворити гуманітарний штаб, і підтримувати не лише військових, а й своїх громадян. Адже людський ресурс рано чи пізно вичерпується, тоді як допомогти потрібно усім, хто цього потребує.

Піщанська громадаПіщанська громада  утворилась 2020 року, і об’єднала села, не увійшли до складу колишнього Балтського району. Піщана, Пужайково, Шляхова, Гербіне, Савранське, – громада об’єднує разом 5 тисяч населення. Ця громада досить далеко від обласного центру, межує вже з Вінницькою й Кіровоградською областями. Доїхати сюди важко, дорога давно чекає ремонту, проте у центрі тривають роботи з благоустрою: по вулиці Василя Приходька замощують тротуарні доріжки, готують місце під майбутні клумби. Кошти були виділені ще до війни, пояснює місцева влада. А от інші плани доведеться відкласти.

“У нас буквально за кілька днів до початку війни була виділена велика сума на благоустрій села Піщана, був розроблений проект на благоустрій цієї території.  Там повинен був бути справжній стадіон з біговими доріжками і з трибунами, майданчик з тренажерами, майданчик для великого тенісу. За пару днів до війни фінансуваня було узгоджене. Щоб все це виконати, дочекаємося перемоги”, – каже Олексій Пантілєєв.

Між тим, у віддаленості Піщанської громади є свої плюси і мінуси: з одного боку сюди далеко й незручно їхати, а з іншого – менше ризиків під час війни, тож тут, так би мовити, у “глухому тилу”, набагато безпечніше, ніж в районах, які обстрілює російський агресор. Саме тому, у цей спокій поприїздили родини з дітьми, переважно з Одеси та інших міст. Навантаження на місцеву владу збільшилось, пояснює очільник громади, бо декому довелося допомогти з житлом, узгодити, поселити в покинуті будинки.

“Кількість лише зареєстрованих у нас перевищило 3 сотні людей, їм потрібно допомогти, розмістити, підтримати. Переважно поприїжджали до родичів, людей відчутно більше на вулицях, дітей. Приємно, що серед них є молодь, які приїхали до своїх знайомих, які не сидять без діла: організувались і минулого тижня ми провели суботник, пофабрували дитячий майданчик, привели берег річки до ладу, вивезли сміття”, – ставить за приклад піщанцям пан Олексій.

Чи важко під час війни голові Піщанської громади виконувати свої обов’язки, Олексій Анатолійович посміхається:

“Є фільм “Поліцейська академія”, я з нього запам’ятав фразу ” Робота важка, але хтось має її виконувати”. Звичайно, є свої плюси і мінуси. Але  навіть при тому, що в нас нема залізничного, повітряного  сполучення, морського порту, претендувати на розвиток важкої промисловості неможливо. Але з перших днів роботи ми зрозуміли, що наша головна перевага – соціальний захист. Є потужне сільгоспвиробництво, і є бажання зробити все, щоб покращити умови життя людей на нашій території”, – ділиться голова громади.

Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *