У невизнаному Придністров’ї активізуються ворожі сили – Сергій Братчук

На тлі відносно тихої ситуації в Одеській області за останні два дні загроза інтенсивних ракетних атак з боку Кримського півострова і кораблів Чорноморського флоту рф досі залишається дуже високою.

Про це у своєму відеозверненні 11 квітня повідомив спікер Оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук. Речник також розповів жителям Одещини про ситуацію у Чорноморській та Азовській операційних зонах.

За його словами, корабельні угрупування супротивника в акваторіях Чорного і Азовського морів продовжують ізолювати район бойових дій, ведуть розвідку, а також надають вогневу підтримку і здійснюють логістику військ на Приморському напрямі.

Крім того, зберігається загроза використання агресором ракет. У Чорному морі знаходиться ворожий корабель-носій крилатих ракет типу “Калібр” фрегат “Адмірал Макаров”. Але ситуація, за словами Братчука, контролюється силами оборони Одеського регіону.

Спікер Одеської ОВА нагадав,  що російські окупаційні війська готують на території Придністров’я провокації з метою звинуватити Україну в агресії. Окрім цього, на Одесчине постійно проводяться контрдиверсійні заходи, оскільки супротивник намагається вести повітряну розвідку.

Сергій Братчук не виключає вірогідності того, що серед жителів Одеської області працюють коригувальники ворожого вогню.

“Будьте дуже пильними! Якщо ви маєте певну інформацію, що може зацікавити українські спецслужби і Збройні сили України, будь ласка, повідомляйте”, – звернувся до жителів Одеського регіону спікер ОВА.

Журналісти молдавського видання Zona de securitate, що спеціалізується на освітленні придністровської тематики, опублікували карту, де вказані місця дислокації російських військових на території окупованого регіону. Так, видання підрахувало, що у непідконтрольному регіоні знаходиться близько 2 тисяч військових, контрольованих Російською Федерацією. Вони розташовані в 17 локаціях – в 15 знаходяться миротворчі війська, які були введені в Республіку після укладення домовленостей з Москвою в 1992 році, а ще на двох локаціях розміщені російські військові Оперативної групи російських військ (ОГРВ), такі, що розташована в Молдові і до складуякої незаконно входить 82-й і 113-й окремі мотострілкові батальйони. Водночас автори підкреслюють, що дослідження не включає так звану придністровську армію, яка також дислокується в регіоні.

В цілому, Росія має від 400 до 500 військовослужбовок в миротворчому контингенті і ще до 1 500 військовослужбовок в незаконних формуваннях ОГРВ. Військові ОГРВ розміщуються в двох локаціях поблизу військового складу в Ковбасній, поблизу кордону з Україною і безпосередньо в Тирасполі. Військовий склад в Ковбасній був створений у 1940-х роках в Рибницькому районі поблизу кордону з Україною. За радянських часів артилерійський склад боєприпасів № 1.1411 був стратегічним арсеналом Західного військового округу УРСР. Більшість боєприпасів зберігалися саме тут після виведення радянських військ з колишньої НДР, Чехословаччини і інших країн соцтабору.

Зараз в Ковбасній зберігається близько 20 тисяч тонн зброї і боєприпасів.

“У разі вибуху боєприпасів, які неможливо транспортувати, це приведе до екологічної катастрофи. Склад охороняється і знаходиться у розпорядженні військ ОГРВ, які знаходяться в Молдові незаконно”, – говориться в дослідженні Zonă de securitate.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *