Били та погрожували: в Одесі люди у формі знущалися з представників ЛГБТ-спільноти

В Одесі люди у військовій формі знущалися з представників ЛГБТ-спільноти: били та принижували їх. Про це журналістам Суспільного розказав один з юристів проєкту Human Rights Clinic, до якого звернулися потерпілі.

За його словами, двох хлопців 18 і 21 років в Одесі зупинили люди у військовій формі, перевірили їхні документи, свої – не показували.

“Вони побачили, що хлопці з Херсонської області й почали питати: “Чому ви тут перебуваєте? Ви маєте бути на передовій лінії”. Хоча хлопці жили в Одесі і до війни. Потім люди у формі відвели їх у підвал і почали знущатися. Вдягнули на них бронежилети і каски, протягом двох годин змушували виконувати різні фізичні вправи, при цьому били, наносили тілесні ушкодження, глушили по касках”, – зазначив юрист.

Потерпілі розказали, що ці люди у формі чергують на блокпості біля їхнього орендованого житла, та за тиждень до цього, під час перевірки телефону одного з них, вирішили, що хлопці представники ЛГБТ-спільноти. Також не сподобалось те, що в одного було пофарбоване волосся. У підвалі їм казали, що такі, як вони, не повинні бути у суспільстві. Також змусили взятися за руки і пройтися так вулицею. Один з потерпілих розповів, що йому погрожували застосуванням зброї.

Після цього хлопцям наказали носити мішки з піском для укріплення. На обличчя їм поставили печатки “Сплачено”.

Били та погрожували: в Одесі люди у формі знущалися з представників ЛГБТ-спільноти

“Наші юристи допомогли хлопцям скласти заяви: одну подали до поліції, другу – до військової прокуратури. Ми хочемо дізнатися, хто були ці люди. Адже хлопці кажуть, що на них була військова форма. Тому наразі незрозуміло, хто буде це розглядати – поліція, військова прокуратура чи ДБР”, – пояснив юрист.

Він зазначив, що вони з колегами вбачають у діях стосовно представників ЛГБТ-спільноти катування. Наразі у проєкті чекають, як правоохоронні органи будуть кваліфікувати події і як це будуть розслідувати.

Суспільне намаглося зв’язатися з пресслужбою Нацполіції Одещини, аби отримати коментар, там слухавку не взяли. У пресслужбі військової прокуратури пообіцяли розібратися в тому, яка це справа, і надати відповідь пізніше.

Джерело – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *