В Тарутинській лікарні 100% хворих на COVID-19 – невакциновані

Тарутинська центральна лікарня обслуговує жителів двох великих громад на півдні Одещини – Тарутинської та Бородінської. Теперішня, третя “ковідна хвиля” минає легше, ніж попередня. Тим часом медичний центр продовжує нарощувати свій фаховий і технічний рівень у наданні послуг пацієнтам. Тут готуються до запуску нової кисневої станції. Про це СИЛІ ГРОМАД розповів Юрій САВИЦЬКИЙ, головний лікар КНП “Тарутинська ЦЛ”. 

СавицькийЗа словами медика, стабільно у ковідному (інфекційному) стаціонарному відділенні перебуває 28-33 хворих на коронавірус.

“По 5-6 людей виписуємо, і так само 5-6 нових пацієнтів щодня надходить. Зараз спостерігаємо менше хворих як у важкому стані, так і киснево залежних. Та й середнє перебування у відділенні скоротилось, 5-6 днів, максимум 7-8, – а раніше перебували від 14 до 22 днів у стаціонарі”, – повідомив Юрій Владиславович.

Набагато менше й летальних випадків. Дитяче населення також хворіє у полегшеному варіанті, тому лікується амбулаторно.

ТарутиноГоловний лікар пов’язує “лайтовий” формат роботи ковідного відділення з легшим перебігом коронавірусної хвороби, викликаною одним з останніх штамів коронавірусу “Омікрон”.

За останій місяць лише 2 людини, які потрапили до ковідного відділення, були вакциновані. Вони мали тяжкі супутні патології. Крім того, цього разу побільшало молодого населення серед хворих на коронавірус, і жоден пацієнт – не був вакцинований, хоча в наявності усі вакцини є.

Тарутино“Шкода, що так нічому й не навчив гіркий досвід попередньої хвилі коронавірусу, – ділиться головний лікар. – Були переповнені два наші відділення, медперсонал на межі виснаження, висока смертність, жахлива хвороба, від якої людина, по суті, задихається. Але люди й далі чомусь не вакцинуються та вірять в страшилки й міфи, нехтуючи своїм здоров’ям, здоров’ям своїх рідних”, – каже Юрій Савицький.

Сам він, як і 100% персоналу Тарутинської лікарні, вакцинований, а нещодавно отримав бустерну дозу.

Для забезпечення пацієнтів киснем в Тарутинській ЦЛ встановлений і працює криоциліндр. Також сюди доставлена нова киснева станція, попередньо під неї підготували спеціальний майданчик.

Очікують фахівців, які зараз на стажуванні у Туреччині (киснева станція – турецького виробництва), які мають під’єднати і запустити нове обладнання до кінця лютого.

ТарутиноЗагальна кількість медперсоналу в Тарутинській центральні лікарні налічує 220 працівників, з них 38 лікарів. За січень 2022 року усі медики отримали підвищену зарплату: не менш як 20 тисяч гривень лікарям, і 13,5 тисяч – середньому медперсоналу. За лютий місяць виданий аванс.  Усі фахівці, які працюють у коронавірусному відділенні, отримують надбавку 300% від посадового окладу.

На 15 лютого у стаціонарі ковідного відділення зайнято 30 ліжок.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *