Школярі Визирської громади створять новий освітній простір в рамках окремого бюджету

Визирська сільська громада на Одещині залучає учнів до розвитку освітніх закладів, у партнерстві з швейцарсько-українським проєкту DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти». З 2022 року школярі 5-11 класів усіх навчальних закладів Визирської громади отримали можливість реалізувати їхні ідеї коштом громадського бюджету, котрий виділено на школу. У цьому їм допомагатимуть вчителі, батьки та представники громадськості.

Шкільний громадський бюджет — це кошти, що виділяються ліцею чи гімназії, аби школярі змогли реалізувати свої ідеї у різних сферах суспільного життя навчального закладу: науці, освіті, спорті, культурі, історії, захисті навколишнього середовища та інших.

Наприклад, простір, в якому навчаються діти, створено дорослими згідно з їх власним розуміння того, що буде краще і зручніше школярам для успішного навчання. А шкільний громадський бюджет — це механізм залучення дітей у процес прийняття таких рішень.

“Наша сума — 49 тис. грн, на неї ми повинні розрахувати все необхідне, щоб реалізувати свій проєкт. Наш має назву «Кисень в дії» — це організація навчання на свіжому повітрі. Ми хочемо створити невеличку паркову зону з маленькою альтанкою, де наші учні зможуть проводити уроки в теплу пору року, або просто відпочивати там”, – каже Світлана Войтенко, педагогиня-організаторка Любопільської гімназії.

Світлана Войтенко працює вчителькою хімії та біології, вона готова розвивати цю тему і надалі створюючи на шкільному дворі експериментальні грядки. Наприклад, для вирощування цибулі у звичайному ґрунті, а поруч, – з використанням у вигляді мульчі водоростей Тилігульського лиману.

У самій Любопільській гімназії учні розробляють два проєкти реалізації шкільного громадського бюджету. Про ще один – зі створення зони відпочинку для корисного проведення вільного часу на шкільних перервах, – розповіла заступниця директора з навчально-виховної роботи Галина Стадніченко.

Простір «Мої мрії та релакс» має за мету організувати куточок відпочинку в будівлі школи. Поставити там пуфи, диванчики, столики з іграми, повісити інтерактивну дошку або телевізор, щоб діти не в телефонах сиділи на перервах, а в цей час розвивали свою фантазію, займалися чимось корисним. Бо якщо дитина добре відпочине, вона буде продуктивною на уроках”, – поділилась Галина Стадніченко.

Над кожним проєктом працює група школярів зі своїм куратором. Сформулювати ідею це лише половина роботи. Тепер потрібно правильно скласти проєктну документацію. Для цього відділ освіти надав необхідні бланки та чітку інструкцію, як їх заповнювати та подавати. Все це виховує у дітей почуття відповідальності за прийняття своїх рішень у галузі фінансів та навчає, як планувати їх розподіл.

Якщо заявку проєкту на участь у конкурсі буде затверджено, то за нього можна буде голосувати протягом 14 календарних днів у навчальному закладі, заповнюючи спеціальний бланк або онлайн на електронній платформі.

Створено шкільний громадський бюджет, на сесії були прийняті відповідні рішення. На сьогодні діти вже пройшли необхідні тренінги, як з цим працювати, як створювати бюджет. Це важлива робота ще й тому, що ми залучили грантові кошти”, – пояснює Валентина Харламбова, керівниця відділу освіти, молоді та спорту Визирської сільради.

Реалізація проєктів-переможців відбуватиметься в рамках коштів гранту, який надається в межах швейцарсько-українського проєкту DECIDE — «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» та шляхом співфінансування з бюджету Визирської громади на 2022 рік.

Джерело – Лиманська Агенція новин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *