Лиманська громада вирішує, як відновити занедбаний шлях до курорту Катранка

Лиманська сільська територіальна громада, що у Білгород-Дністровському районі на Одещині, одним із пріорітетних своїх завдань визначила приведення до належного стану дороги до курорту Катранка. Автошлях місцевого значення довжиною 9 км тривалий час перебуває у занедбаному стані. Без підтримки держави відновити його неможливо, – але в місцевій раді вже роблять дієві кроки, аби зрушити питання з мертвої точки.

дорогаЗа останні 2 роки Служба автодоріг в Одеській області виконала капітальний ремонт автошляху Білолісся-Расєйка, до проходить через адмінцентр громади, село Лиман. Саме завдяки новій дорозі минулого туристичного сезону на Расєйку відвідало утричі більше відпочивальників, кажуть в місцевій раді. А от в інший бік від Лиману, до рекреаційної зони Катранка, – дорога так і залишилась з вибоїнами й калюжами. Щоб дістатись до славнозвісного узбережжя Чорного моря, де розташовані готелі й бази відпочинку, туристам найважче дається саме цей “відрізок”.

Як повідомляє місцева влада, дорога Лиман-Катранка довжиною 9 км перебуває на балансі місцевої ради. 7 лютого голова Василь Резніченко разом з представниками ДП «Служба місцевих доріг» провів її обстеження для подальшого виготовлення проекту на ремонт дороги.

катранка“Процедура відбувається за наступним порядком: в першу чергу нам необхідно виготовити проектно-кошторисну документацію, і знайти підрядника через тендерні закупівлі. Це немалі кошти, близько 2 мільйонів гривень, 300 тисяч з яких ми виділяємо з місцевого бюджету, інші будемо очікувати від обласного. По-друге, і це головне, – потрібно знайти кошти на будівництво дороги. Це великі капіталовкладення, з якими ми самотужки не впораємось, адже будівництво одного кілометра шляху зараз сягає 25 млн гривень. Тому будемо звертатись до керівництва області, з проханням знайти фінансування”,  – пояснює Василь Резніченко.

Аби трохи зменшити фінансове навантаження, очільник громади пропонує частково здійснити поточний ремонт траси, полагодити більш-менш збережені ділянки, але основну частину шляху потрібно ремонтувати капітально.

Катранка“Хочу пояснити нашим жителям, що на дорогу до Катранки піде немало часу, може навіть не один рік. Але я впевнений, що ми це зробимо,  головне – зрушити питання з мертвої точки. Головна проблема, на якій я наголошую – це несплата податків підприємцями, які влітку працюють на курорті. Бо виходить, що від місцевої влади вимагають благоустрій, дороги, питну воду, каналізацію, – а про свої внески в бюджет мовчать, часто ховаються в тінь. Це стосується в тому числі туристичного збору, та й інших платежів, від яких залежить наш спільний розвиток. Обіцяю, що цього року приділю Катранці максимальну увагу, особисто контролюватиму сплату податків”, – повідомив голова Лиманської громади.

Місцева влада зацікавлена в покращенні сервісу на своїх курортах Расєйка й Катранка, бо вони серед основних джерел наповнення бюджету.

КатранкаМинулого року тут багато що зробили для поліпшення сервісу для відпочивальників. Зокрема, облаштувати піщані доріжки новою тротуарною плиткою, капітально відремонтовані містки, а ще тут облаштували місця для відпочинку, слідкують за чистотою на пляжах, вивезенням сміття тощо.

Не менш зацікавлені у розвитку курорту й підприємці, що надають різноманітні послуги у літній сезон: здають відпочивальникам житло, тримають кафе й ресторани, надають  розважальні послуги, продають товари першої необхідності.

А щоб курорти нарешті стали донорами місцевого бюджету, Лиманська громада вживає кардинальних заходів до власників баз відпочинку, кафе, які не поспішають ділитися доходами від свого бізнесу з місцевою скарбничкою. Зокрема, примусово тут призупиняли роботу торгових об’єктів недобросовісних підприємців.

Та попри проблеми з бізнесом на своєму узбережжі, Лиманська громада шукає нових інвесторів для подальшого розвитку своїх курортів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *