У Подільському районі формують загони тероборони

З 1 січня в Україні та на території району розпочато розгортання сил територіальної оборони. Така вимога закону «Про основи національного спротиву». Його ще називають законом про територіальну оборону (ТрО). На території Подільського району формується повноцінний батальйон територіальної оборони для оборони району, підсилення охорони кордону та протидії незаконним збройним формуванням у разі потреби, повідомляють у Подільській райраді.
«Сьогодні на восьмому році війни ми змушені говорити про укріплення наших територій та зміцнення їх спроможності до оборони. На жаль, ситуація на кордонах не стабільна. Ворог намагається випробовувати нашу міць.Тому як кажуть, хочеш миру – готуйся до війни. Лише всенародний спротив, готовність суспільства до збройної відсічі — це те, що може не пустити війну в нашу домівку», – каже голова районної ради Софія Ходюк. 
У грудні минулого року, на своїй 8-й сесії, Подільська районна рада затвердила районну Програму «Підготовки територіальної оборони Подільського району та підготовки населення до участі у русі національного спротиву на 2022-2024 роки» та нині посилено працює над виконанням всіх її заходів. Програму підготували виконавчі органи, спільно з фахівцями з тероборони. Організація заходів ТрО здійснюється відповідно до Закону України “Про основи національного спротиву”, і відповідальними за цей напрям роботи є не лише військові, а й органи виконавчої влади та місцевого самоврядування.
«У районній Програмі йдеться про три блоки у цій програмі: створення належних умов для розміщення особового складу військової частини А7346 у пункті постійної дислокації та матеріально-технічного забезпечення підрозділу територіальної оборони Подільського району засобами автономного розміщення і проживання, проведення занять з бойової та спеціальної підготовки, а також у здійсненні заходів з підготовки населення району до національного спротиву. У межах цих основних блоків завдань передбачена низка заходів», – зазначає голова районної ради.
У Подільському районі уже розгорнута військова частина А7346 (батальйон територіальної оборони) на базі колишньої школи-інтернату. Там є всі необхідні будівлі, а також допоміжні споруди. Усі приміщення теплі, вікна замінені на склопакети, в гарному стані. Є все для забезпечення нормальної роботи і виконання завдань підрозділом. Батальйон територіальної оборони Подільського району у стадії формування, яке повинно закінчитися після доведення чисельності до визначеної штатом та отримання всіх матеріально-технічних засобів необхідних для функціонування підрозділу та виконання покладених на нього завдань. Особливо нині є потреба у забезпеченні меблями, обладнанням, комп’ютерною технікою, засобами зв’язку тощо, – уточнює голова райради.
У зв’язку з цим та на виконання статей 8, 14, 23 вищевказаного Закону, виникає нагальна потреба у здійсненні додаткового фінансування для створення належних умов для розміщення особового складу військової частини А7346 та її матеріально-технічного забезпечення.
Подільська районна рада спільно з ПодільськоюРДА направили листи територіальним громадам району з проханням розглянути та прийняти відповідні програми на пленарних засіданнях відповідної ради територіальних громад та/або передбачити відповідне фінансування на виконання вищезазначеної програми для створення належних умов для розміщення особового складу 80-го батальйону територіальної оборони (в/ч А7346), що знаходиться у селищі Борщі Подільського району та його матеріально-технічного забезпечення.
Варто нагадати, що Подільський район — прикордонний, оскільки велика його частина межує з невизнаним Придністров’ям, де розміщений потужний підрозділ російської армії (8 тисяч осіб), а значить, обороні має приділятись нині особлива увага.
«Щоб у випадку створення або виникнення умов дестабілізації обстановки ми могли в лічені години розгорнули систему територіальної оборони і взяли під контроль усі об’єкти комунікацій. Лише так можна буде забезпечити існування конституційного ладу на нашій території в разі будь-яких спроб вторгнення. Це сьогодні першочергове завдання не лише військових, а й усіх органів влади»,– вважає Софія Ходюк.
Нагадаємо, сили територіальної оборони – це окремий рід сил у складі Збройних сил України та їх розгортання відбуватиметься у три етапи. На першому етапі бригади і батальйони Сил ТрО розгортатимуться згідно штату мирного часу.
У кожному батальйоні формується кістяк з військовослужбовців ЗСУ. Їх завданням є командування, навчання та злагодження цивільних осіб, які укладуть контракт про службу в резерві ТрО і захищатимуть територію, де проживають. Шляхом цих резервістів ТрО кожен батальйон нараховуватиме до 600 осіб.
Формування резерву ТрО по штатах особливого періоду – це другий етап після того, як у батальйонах та бригадах буде створено організаційно-управлінське ядро з військовослужбовців та забезпечені відповідні умови.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *