“Фантомні патрулі” на українських дорогах: поліція по-новому фіксує порушників

25 січня, на дорогах країни починають працювати поліцейські автомобілі “фантоми”. Зараз це спецавтомобілі Skoda Kodiaq без розпізнавальних знаків, які можуть автоматично фіксувати до 50 цілей, що рухаються одночасно. Особливість системи полягає в тому, що прилади без втручання співробітників поліції передаватимуть інформацію, і порушник отримуватиме штраф.

Про це повідомляє Департамент комунікації МВС України.

Варто зазначити, що на автомобілях несуть службу поліцейські у форменому одязі та зі службовими посвідченнями. Тому “фантоми” можуть зупиняти автомобілі порушників. Втім, у МВС запевнили, що це стосуватиметься найзухваліших і найнебезпечніших порушень правил дорожнього руху, які помічатимуть інспектори під час патрулювання. У відомстві розповіли, що це може бути проїзд на заборонений сигнал світлофора або перетин подвійної суцільної смуги руху.

Також у поліції докладно розповіли, як саме влаштовано автомобілі “фантоми” зсередини. Транспортний засіб облаштований камерами спереду і ззаду – саме вони знімають обстановку на дорозі і фіксують порушення правил дорожнього руху. Також записи з цих камер можуть бути надані порушникам як доказ. Крім камер у транспортному засобі розташований радар, який збирає всю докладну інформацію про ситуацію на дорозі.

“На екрані відображаються номер автомобіля, дата і час, координати та швидкість. Також при фіксації автомобіля буде визначено ідентифікаційний код транспортного засобу, швидкість, з якою автомобіль їхав, обмеження швидкості та показник перевищення. Після фіксації дані автоматично будуть сформовані та відправлені до центру автоматичної фіксації для подальшої обробки співробітниками“, – розповів поліцейський.

Заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький розповів у Facebook, що спецавтомобілі повністю відповідають законодавству України та мають право виконувати свої функції на дорогах. Зокрема, “фантоми” сертифіковані за модулями В та F та нормовані з усіма вимогами ДСТУ-8809:2018 Національного стандарту України та здатні до фіксації порушень правил дорожнього руху.

Водночас у поліції наголосили, що мета впровадження цієї нововведення не збільшення штрафів, а превенція, адже 40% усіх смертей та травм на дорозі пов’язано саме з перевищенням швидкості.

25 січня чотири спецавтомобілі-“фантоми” вже виїхали на дороги. У 2022 заплановано закупівлю 30 таких спецавтомобілів, а у 2023 році – 110.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *