16 січня – День пам’яті “Кіборгів” Донецького аеропорту, один з яких – із Роздільної

Оборона Донецького аеропорту тривала 242 дні.

16 січня в Україні — день пам’яті Кіборгів. Це важлива для українців пам’ятна дата, яку запровадили за ініціативи бійців, що вижили у боях за Донецький аеропорт. Цього дня в Україні проводять пам’ятні заходи, щоб вшанувати захисників, які поклали життя за свою державу. В народі їх називають “Кіборгами”. Сьогодні вони є символом патріотизму та відданості незалежній Україні. Всі бійці, які захищали ДАП, отримали державні нагороди (деякі з них — посмертно).

1 січня 2015 року терористи в Донецьку намагалися прорватися в новий термінал аеропорту. ДАП штурмували щодня по кілька разів. Першим не витримав бетон – 13 січня після кількох місяців обстрілів падає диспетчерська вежа. 21 січня бойовики підривають перекриття другого поверху, перетворивши бетонний каркас на руїни. Це сіро-сталеве поле трималося довше, ніж всі відомі оплоти Другої світової війни — 242 дні. Воно забрало життя 109 українських героїв. Втрати ворогів – вдесятеро більші.

Один з них – Сергій Іщенко, який народився й виріс в містечку Роздільна на Одещині. Він – єдиний “Кіборг” з Одещини, який захищав Донецький аеропорт. Пам’ять про нього зберігає ГО “Громада Роздільнянщини” під керівництвом Володимира Василенка, на школі, де вчився Сергій, встановлено меморіальну дошку.

У 2018 році журналістка Оксана Піднебесна створила відеофільм про загиблого Героя, що родом з Одещини. Ця робота здобула перемогу на Міжнародному конкурсі телевізійних робіт “Калинові мости” у Польщі.

2 thoughts on “16 січня – День пам’яті “Кіборгів” Донецького аеропорту, один з яких – із Роздільної

  1. Слава ребятам,что мужественно защищали донецкий аэропорт.Они дали понять засраше,что украинцы защитят свою землю от рашистов и отребья Донбасса,которое переметнулось на сторону рашиской мрази.А харант в это время развлекал сепаров, кривляясь перед ними с 95 кварталом в Луганской области.

  2. “Киборги ” Родину защищали от россии-агрессора, а гидрант в это время кривлялся со своим 95-м кварталом, развлекая сепаратистов в луганской области.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *