15 років меценатства: БФ “Рідний край” у день Миколая обдарував дітей в селі Ясеново

2021 рік став для мешканців села Ясеново, що в Зеленогірській ТГ на Одещині, багатим на ювілеї: самому селу виповнилось 260 років, місцевій Церкві Покрови Пресвятої Богородиці – 230. А 19 грудня, у  День Святого Миколая, відзначив 15 років благодійний фонд «Рідний край», заснований меценатами – вихідцями села. Традиційно цього дня доброчинці порадували місцевих дітей  святковими “миколайчиками”.
На яскравому заході побувала знімальна група СИЛИ ГРОМАД.
 
ЯсеновоЯсеново – край  сміливих людей. Перші поселенці на тутешньому березі Кодими з’явились ще всередині 18 століття. У ці місця стікались втікачі-українці від поневолювачів-поміщиків. Вони змогли заснувати тут село працьовитих та миролюбних орачів, багатонаціональну громаду, де не було кріпосного права. Так почалася історія цього самобутнього села і його мешканців. До речі, з давніх часів існує два суміжні села, – Ясеново Перше і Ясеново Друге, розташовані на різних берегах ріки Кодими.
А вже через 260 років від дня заснування, в селі Ясенове, котре зараз входить до складу Зеленогірської територіальної громади Одещини, справжні патріоти своєї батьківщини вітали своїх земляків з Днем Святого Миколая. Вже 15 років поспіль – це незмінна традиція засновників благодійного фонду “Рідний край”, – відзначати це свято поряд із найріднішими, та обдаровувати всіх дітей, маленьких ясенівців.
Серед засновників БФ “Рідний край”, які завітали на свято, були Анатолій Артеменко, Сергій Паровик, Валерій Устянський, Юрій Шевченко, Олександр Федчун, Любов Ганченко. Символічно, що зустріч з громадою відбулася у тій самій Церкві Покрови Пресвятої Богородиці, яку ж самі й відреставрували.
«Ще за часи великого полководця Олександра Суворова був побудований цей храм. Але минулі століття, та особливо, радянські часи зробили свою справу: ми «підняли» святиню з фундаменту. Хай вона служить людям ще не одне століття», – розповів один із співзасновників благодійного фонду «Рідний край» депутат Подільської сільради Сергій Паровик.
Ясеново15 років тому четверо корінних жителів Ясенового, села тоді ще Любашівського району, вирішили створити благодійний фонд з метою підтримки жителів громади, які опинились у складних життєвих обставинах. Не забули і про соціальні об’єкти: ремонти шкіл та дитсадків, допомога багатодітним сім’ям, а також діткам із особливими потребами. А ще БФ “Рідний фонд” багато разів ставав організатором яскравих культурних заходів, в яких об’єднував обдарованих дітей: “Таланти твої, рідний краю”, “Різдвяні піснеспіви”, День Прапора, День вишиванки; випустив цілу низку друкованих видань про самобутність місцевого надбання, людей та історії.
«Ми створили цей фонд, щоб наші земляки завжди відчували себе захищенними. За роки існування фонду ми підримали майже 100 проектів, як творчості, так і соціально важливих», – підкреслив засновник благодійного фонду “Рідний край” Юрій Шевченко.
На святкування 15-ти річчя фонду зібралися перші його засновники і головні меценати. Так, президент благодійного фонду “Рідний край” Любов Ганченко прибула на святкування аж зі США, де вона проживає останні 13 років. Вітаючи гостей свята, вона розповіла про свою благодійну роботу за кордоном. А ще – про те, як їй, колишній 12-ти річній дівчинці, любов до рідного краю прищепив видатний місцевий історик і краєзнавець Сергій Рахубенко.
«Ми всі, ясенівці, його учні. Його пошукова діяльність призвела на нас приголомшливе враження. І любов до рідного краю у нас в крові на все життя», – повідомила благодійниця.
Коли 15 років тому меценати створювали цей фонд, то сподівалися, що згодом їх стане в рази більше. Але громадське об’єднання досі тримається на тих самих китах – засновниках, які ініціювали свої добрі справи у перші дні існування фонду.
Не забули засновники фонду відзначити і головну редакторку любашівської газети «Хлібороб» Анастасію Олійник. Цього року виданню виповнюється 90 років, газета, як і раніше, є флагманом місцевих ЗМІ. Почесна грамота також була вручена фотокору Юрію Федорчуку. Відзначили й директора Ясенівського краєзнавчого музею Юрія Ганченка, а також благодійника Василя Герасименка та нову директорку фонду Аллу Рогову. За вагомий внесок у розвиток фонду було нагороджено Олену Дроздовську.
Ну, а вітання та побажання від творців фонду так і текли рікою. Найбільш довгоочікуваним моментом, кульмінацією свята стали подарунки для малечі. І, схоже, що дорослі хвилювалися й раділи не менше ніж діти. Батьки із вдячністю приймали дари Святого Миколая, презентовані благодійниками з «Рідного краю».
Як повідомив помічник губернатора Одеської області, співзасновник БФ «Рідний край» Анатолій Артеменко, «крім творчих напрямків, за сприяння фонду «Рідний край» для дітей відкрито спортивну секцію самбо, вже є кандидати у майстри спорту».
Вато відзначити, що Церква Покрови Пресвятої Богородиці – незвичайна пам’ятка архітектури: за 230 років свого існування храм не працював лише 7 років за радянської влади.  Жителі села Ясенове пишаються своєю історією та передають любов до рідних місць новим поколінням.
СИЛА ГРОМАД готує ВІДЕО про урочистості в Ясеновому. Слідкуйте за оновленнями на сайті!
Авторка – Ольга Шубіна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *