Громади Одещини у 2022 отримають кошти на просторовий розвиток територій

Заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська повідомила, що комітет Верховної Ради з питань бюджету погодив розроблену Мінрегіоном Постанову Уряду, яка встановлює порядок та умови надання субвенції на розроблення комплексних планів просторового розвитку територій громад, а також розподіляє обсяг субвенції між обласними бюджетами.

“Розробка комплексних планів просторового розвитку територій є важливим питанням для новоутворених громад. Субвенція для їх розробки буде нараховуватися з Державного бюджету та розподілятися між обласними бюджетами. Щоб отримати це фінансування, органи місцевого самоврядування мають подати свої пропозиції в обласні державні адміністрації”, –  повідомила Наталія Козловська, заступниця Міністра розвитку громад та територій.

Як повідомлялося, ця постанова стимулює громади (крім міських громад, адміністративним центром яких є населений пункт, що одночасно є обласним центром) до розробки комплексних планів просторового розвитку коштом субвенцій з Державного бюджету України через обласні державні адміністрації.

Загальний обсяг фінансування у 2022 році складає 62,55 млн грн, які надаватимуться коштом позики Світового банку. Ці кошти дозволять запустити масовий процес розробки комплексних планів просторового розвитку вже в цьому році.

Щоб отримати субвенцію, громада має затвердити завдання на розробку комплексного плану та мати актуалізовану картографічну основу в цифровій формі у державній геодезичній системі координат УСК-2000 для розроблення комплексного плану, згідно із завданням на його розроблення.

Нагадаємо, просторове планування є одним з головних інструментів для досягнення сталого розвитку, який стоїть в основі довгострокових стратегій сучасних розвинутих країн.

Просторове планування використовується органами державної влади та місцевого самоврядування для впливу на майбутнє розташування та розподіл територій, розміщення населення та здійснення/ведення різних видів діяльності в просторі. Таке планування потрібне для збалансування потенційно конкуруючих потреб економіки, суспільства та збереження навколишнього середовища.

Джерело – “Децентралізація”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *