Історія у спадок: у селі Міняйлівка на Одещині працює унікальний німецький млин

У селі Міняйлівка Петропавлівської громади (колишній Саратський район) є унікальний історичний об’єкт, який гарно зберігся до наших днів. Це вісімдесятирічний німецький паровий млин, який працює на старому англійському обладнанні, встановлене першими поселенцями. До 1996 року на території старовинного млину працювала пекарня, проте  виробництво закрили через неприбутковість.

ПетропавлівкаПобудували своєрідний аттриттор два брати Фрідріх і Альберт Аппель в далекому 1933 році. Зараз млин дає борошно вищого гатунку досить грубого помелу з вирощеної місцевими фермерами пшениці. Саме таке борошно краще всього годиться для приготування автентичних місцевих страв (бессарабської плацинди, болгарської міліни, німецьких штрудлів). Та найцікавіше, що в усій Петропавлівской громаді немає власної пекарні. Хлібобулочні вироби в населені пункти ОТГ завозять з колишніх Татарбунарського і Кілійського районів.

Про це повідомляє “Юг.Today”.

Як розповіла депутатка Петропавлівської ОТГ, мешканка Міняйлівки Лариса Попова, старий німецький млин донині справно працює на англійському устаткуванні, яке регулюється складною системою валів і ремінних передач. Проте в 50-60-і роки минулого століття тутешню парову машину замінили на електродвигун. На цьому модернізація млина завершилася. А в приміщенні колишнього котельного відділення влаштували маслоробку.

Безумовно, такий раритетний об’єкт, який залишився в Міняйлівці після німецьких переселенців, міг би зацікавити туристів. У селі є покинута німецька будівля, яка потребує ремонту. Саме тут можна приймати іноземних гостей. Але, на жаль, на реконструкцію будинку у бюджеті Петропавлівської громади наразі грошей немає. Проте Лариса Попова сподівається, що хоча б пекарню в Меіняйлівці вдасться відкрити.

Адже млин, на якому зараз працюють місцеві жителі Андрій Бурлак і Іван Козловський, робить екологічно чисте борошно. Тож і випічка, якщо випікатиметься на місці, стане значно дешевшою для жителів усієї Петропавлівської громади.

Оскільки постачальники хлібобулочних виробів з інших ОТГ несуть чималі витрати на доставку своєї продукції занедбаним шляхом від Сарати на трасі Одеса – Рені – через село Фараонівку.

Нагадаємо, до складу Петропавліської громади, утвореної в колишньому Саратському районі 2020 року, увійшли села Петропавлівка, Міняйлівка, Фуратівка, Старосілля, Семисотка, Фараонівка, Пшеничне, Олександрівка. Загальна кількість населення складає 7,7 тисяч мешканців. Головою обрано Чернову Олену Миколаївну.

ПетропавлівкаПетропавлівкаПетропавлівкаПетропавлівка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *