Намолена криниця: жителі Новоселиці відновили старе джерело з питною водою

Джерельна вода  – цілюща, а хто її вживає, довше буде здоровим. У селі Новоселиця, що в Лиманській громаді на Одещині, громадськість власними силами збудувала криницю з чистою питною водою. Нове джерело з’явилося на місці старої криниці загального користування, яка існувала з 50-х років минулого століття, та давно занепала. Не дали загинути джерелу води самі ж жителі навколишніх сіл. Завдяки ініціативі громадян забута криниця знову ожила, а її вода, здається, ніби й не була ніколи такою смачною.
Про це повідомила в мережі одна з ініціаторок відновлення криниці Світлана Федорова.
НовоселицяНад відновленням криниці два місяці працювала бригада з  сусідньої Миколаївщини. Робітники очистили та поглибили дно, встановили бетонні кільця, забетонували цямриння та прилеглу частину території. Проте, розповідають очевидці, не минулося без складнощів.
“У вересні місяці, бригада з Миколаївської області розпочала очищення старої криниці. Було пройдено 9,5 метрів глибини, підняли чимало каміння. Проте стався обвал внизу, тож прийшли до рішення повністю заморозити цю криницю. Ми всі були розчаровані, хотілося плакати, руки опускалися… проте ми не могли її врятувати. Тому поряд зробили нову! Вода така ж, просто поряд!”, – повідомила пані Світлана на своїй сторінці в мережі.
НовоселицяНова криниця сягає 25 метрів завглишки. Аби її спорудити, місцевим жителям довелося докласти чимало зусиль. Коштів на нове будівництво знадобилося немало. Тому більшість витрат взяли на себе місцеві підприємці, фермери, рибалки та місцеві депутати, об’єднавшись задля спільної справи.
До збору коштів долучилися жителі Новоселиці, які зараз проживають в інших населених пунктах, і навіть за кордоном. Так, наприклад, підключилась колишня вчителька з Новоселиці, Лілія Крамаренко та її донька, які давно виїхали з рідного села, але передали суми грошей з Німечини. А крім них – десятки місцевих людей з прилеглих сіл.
Разом вдалося зібрати близько 100 тисяч гривень: за ці кошти пригнали спецтехніку, закупили пальне, необхідні матеріали та розрахувалися за роботу.
До ініціативної групи доєдналась і місцева влада, виділивши кошти на закупівлю бетонних кілець.
“Вдячний ініціативній групі, яка взяла на себе велику відповідальність у цій проблемі, відсутності води. Це вдалий приклад згуртованості, чим більше добрих справ, тим краще зможемо розвивати нашу громаду”, – прокоментував Лиманський сільський голова Василь Резніченко.
Майстри з Миколаївщини, понад місяць, поки проводили глибинні роботи, жили в одного з фермерів у с. Кочковате. Працювали щодня, – а місцеві господині організували підвіз гарячого харчування, чергувалися, підтримували робітників як могли.
криницяПокуштувати води з оновленої криниці у день відкриття, 27 листопада 2021 року, прийшли жителі сіл Трапівка, Зарічне, Новоселиця, Вишневе та Кочкувате. А настоятель Свято-Казанської церкви села Трапівка, протоієрей Георгій освятив криницю.
“Це нова сторінка нашого села, нашої історії, нового джерела. Хай він стане невичерпним на багато років, хай принесе здоров’я нашим односельцям і сусідам. Я вдячна Господу, що дав мені сили, терпіння, здоров’я духу не опустити руки, коли було тяжко. Дякую молодому хлопцю Вові Богуш, що сто разів хотів був кинути рити, психував, знову копав, і таки дістав нам нашу дорогоцінну водичку!”, – ділиться емоціями і вдячністю з земляками Світлана Федорова, перераховуючи імена усіх, хто вклав у цей важливий вчинок свої сили.
НовоселицяВідновлення криниці стало справжньою подією для села, на яку вдячно відгукнулися небайдужі:
“Нехай ця свята криниця наповниться живою водою і несе жителям прилеглих сіл здоров’я і добробут”,”Вітаю односельців. Це добре, що зараз, в такі часи нелегкі, згуртувалися і зробили дуже добру справу”, –  коментують дописувачі соцмереж.
Село Новоселиця входить до складу Лиманської сільської громади, що у Білгород-Дністровському районі Одещини. Питання питної води для бессарабської громади досить гостре: тут майже відсутня джерельна вода, у більшості копанок – переважно солонцювата. Крім того, чим ближче до лиману й Чорного моря – тим менше джерел з прісною водою. Тож більшість мешканців купують воду привізну, а це додаткові витрати для незаможних селян.
Місцева влада гідно оцінила добрі справи своїх жителів, кажуть, їх надихають небайдужі громадяни, які так дбайливо облаштовують кожен куточок рідного краю.
“Хочеться ще більше працювати для таких людей. Відчуваємо, що стали не просто громадою, а однією сім’єю, де люди як рідні, об’єднуються навколо спільної проблеми, і долають будь-які труднощі,  щоб покращити життя своїм сусідам, землякам. Такі вчинки спонукають нас як владу ще більше працювати для наших жителів”, – прокоментувала подію заступниця голови громади Олеся Кометіані.
Тим часом, ініціатори відновлення новоселицької криниці збираються згодом збудували огорожу навколо нового джерела.  Тож як і 50 років тому, це місце стане місцем сили і справжнім свідченням того, що спільні добрі справи гуртують людей.
Новоселицякриниця
Новоселиця
Авторка – Оксана Піднебесна 
ФОТО – зі сторінки Світлани Федорової

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *