Європейський суд призначив компенсацію за утримання в’язнів в Одеському СІЗО

Європейський суд присудив компенсацію чотирьом ув’язненим в Одеському СІЗО і визнав умови, в яких їх утримували неналежними. Про це повідомив представник омбудсмена у південних областях Олександр Остапенко.

За словами Остапенка, на півдні України впродовж 2020-2021 років виграли 9 позовів щодо негідних умов тримання у СІЗО. Ці умови суперечили статям 3 і 13 Європейської конвенції з прав людини. Порушення стосувалися неналежних умов утримання під вартою та відсутності будь-яких ефективних засобів правового захисту в національному законодавстві. Загальна сума компенсацій за цими позовами складає приблизно 77 тисяч євро. 4 позови стосувалися Одеського СІЗО, 3 Кропивницького, 1 Миколаївського й 1 Херсонського.

“Загалом люди скаржаться на негідні умови тримання у слідчому ізоляторі. Це проявляється у відсутності доступу до природного освітлення, відсутність вентиляції, пасивне куріння, погане харчування, негідні санітарно-гігієнічні умови” , – розповів представник омбудсмена.

Він зазначив, що умови в українських ізоляторах дійсно неналежні й з цим нічого не роблять:

сізо“По-перше ці справи обґрунтовані. Умови тримання далекі від європейських, по-друге загальна сума виплат компенсацій Україною складає близько 2,5 мільйонів гривень. І цих грошей вистачило б для того, щоб довести до нормального вигляду принаймні один слідчий ізолятор. Україна витрачає кошти на компенсаційні виплати, але не створює гідні умови”.

За даними Остапенка, Одеський слідчий ізолятор за 22 роки свого існування отримав 300 тисяч гривень, але на компенсації за минулий рік витратив 24 500 євро.

“Треба приймати організаційно-управлінські рішення. Серйозні й системні, які призведуть до зменшення кількості засуджених. Рішення про перерозподіл спеціального фонду, про залучення ізоляторів до ініціатив та програм, наприклад “Безпечне місце”. Ці рішення треба приймати, інакше нічого не зміниться”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *