Земельна афера: у Біляївському районі державі повернули 12 га цінних земель

Силовики Одещини повернули державі 12 га цінних земель сільськогосподарського призначення. Про це повідомляє сайт наглядового відомства області.

Повідомляється, що прокурори Одеської обласної прокуратури здійснюють процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами ГУ Держгеокадастру в Одеській області (ч. 2 ст. 364 КК України).

З’ясовано, що із числа земель сільськогосподарського призначення державної власності, що розташовані за межами населеного пункту в Одеському районі (колишній Біляївський) загальною площею 1895,2  га,  виведені майже 12 га земельних ділянок вартістю понад 1 млн гривень.

В ході досудового розслідування, під час інвентаризації нерухомого майна, що є державною власністю та знаходиться в користуванні у одного державних підприємств Національної академії аграрних наук України, виявлено 6 зареєстрованих земельних ділянок по 2 га з присвоєними кадастровими номерами, цільове призначення яких – «Для ведення особистого селянського господарства».

Встановлено, що 6 громадян України погодилися передати копії своїх паспортів та ідентифікаційних кодів зловмисникам для подальшого надання даних документів до ГУ Держгеокадастру в Одеській області.

Вказані землі оформлювались за принципом «мовчазної згоди», тобто посадові особи Держгеокадастру у встановленому законом порядку вказаним особам не надали відповіді на їх клопотання у місячний строк, що послугувало підставою для їх звернення до землевпорядної організації з метою виготовлення документації із землеустрою без відповідного дозволу, що могло призвести до вибуття з державної власності особливо-цінних земель сільськогосподарського призначення.

Однак, завдяки оперативному втручанню прокурорів та слідчих поліції, оперативних працівників УСБУ в Одеській області, вдалося запобігти заволодінню цінними землями державної форми власності.

Прокурори звернулися з вимогою до ГУ Держгеокадастру в Одеській області про скасування державної реєстрації вищевказаних 6 земельних ділянок та перереєстрації їх в державну власність з присвоєнням єдиного нового кадастрового номеру загальною площею майже 1900 га з відновленими межами.

Наразі в рамках зазначеного кримінального провадження правоохоронцями вживаються заходи щодо встановлення всіх причетних до скоєного злочину осіб.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюють слідчі СУ ГУНП в Одеській області за оперативного супроводу співробітників УСБУ в Одеській області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *