Підприємці курорту Расєйка збирають підписи проти керівництва Нацпарку “Тузлівські лимани”. ВІДЕО

Схвильовані підприємці з курорту Расєйка зібралися разом, через чергову спробу Нацпарку «Тузлівські лимани» відібрати у курортної громади пляж. Відповідно з рішенням адміністративного суду від 20 жовтня 2021 року, піщана коса Чорного моря, яка увійшла до меж села Приморське згідно з генеральним планом, залишається за Лиманською громадою. Проте це дуже не сподобалось екологам, які збираються й далі апелювати у суді, що комунальний пляж не може бути власністю громади.

РасейкаДізнавшись про намагання відсудити територію, власники готелів і баз відпочинку обурились: кажуть, Нацпарк своїх меж не встановив, а на їхні вже претендує. У літній сезон на Расейці працює 50 баз відпочинку, 4 дитячих табори, і сотні дачників, в яких орендують житло туристи. Підприємці кажуть: спроби Нацпарку відібрати у громади піщану косу, де влітку оздоровлюються тисячі відпочивальників, лунають ще з 2016 року. Та категорично з цим не погоджуються: кажуть, екологи зроблять з пляжу “контрольно-пропускний пункт”, як це зараз вже існує в районі “Маяка”.

Крім того, підприємці не розуміють, чому за туристів, які відпочивають у нацпарку, ця установа не сплачує податки? Влітку там були облаштовані кемпінги, рекреанти ночували у наметах, десь справляли свої потреби, а договору з комунальною службою на вивіз нечистот і сміття в них немає. І в той час як за кожного відпочивальника бази відпочинку сплачують до місцевого бюджету по 12 гривень щодоби, Нацпарк під керівництвом т.в.о. Ірини Вихристюк свої доходи приховує.

Галина Карайванська – власниця однієї з баз відпочинку, багато років працює на курорті, каже: підприємці вклали у розвиток Расейки багато коштів, часу і сил. Наприклад, самостійно будували містки через лиман Малий Сасик, і щороку його утримують. Завдяки їхнім старанням про курорт Расєйка дізналося багато людей, так, в літній сезон 2021 року курорт відвідало утричі більше людей! Та тепер цей пляж раптом вирішили вилучити з меж села сусіди-екологи.

Расейка“Я хочу сказати, ми не проти нацпарка, у нас унікальная флора і фауна, і ми бережемо нашу розкішну природу, і ніщо парку не заважає теж її зберігати у тих межах, які їм дозволені. Але Нацпарку хочеться відкусили ласий шматок у вигляді морської коси, хоча там вже створена інфраструктура, яка відноситься до курорту. Крім того, зараз у Нацпарка вже обгороджена територія, якщо раніше ми могли безперешклдно пройти до маяка, то зараз за проїзд потрібно платити. Ми зараз усі дуже хвилюємося, що втратимо пляж, а без пляжу курорт не зможе існувати”, – стверджує Галина Карайванська, власниця бази відпочинку «Чайка».

Підприємці Расейки кажуть: інфрастркутура курорту створювалась і утримується їхнім коштом. А тепер може виявитись, що вся ця територія, разом з містками через лимани, опиниться на території Нацпарку. Більше того, шлагбаум на пляж вже був раніше, на так званій місцевій дамбі, по якій можна дійти до піщаної коси Чорного моря. Його незаконно і встановило керівництво нацпарку, розказують очевидці. Тож аби на пісок заїхала комунальна техніка почистити його від сміття, потрібно було викликати пані Вихристюк, яка тимчасово керує в установі. Це самозахоплення – кажуть люди, бо документів на цю територію в нацпарку нема.

“Здається, настав такий час, що птахи і тварини дорожчі за людей. Нічого нікого не хвилює, ні відсутність роботи, ні коронавірус, безгрошів’я! Але ж ми для чого живемо, хіба не для того, щоб створювати умови життя людям? Минулого року парк арештував мисливців нібито за те, що ті полювали на їх території, і коли подали на них до суду – Держгеокадастр надав суду документ, що та територія не належить до меж парку! У них все навколо їхнє, і лиман, і коса, і виноградники. Але все це – абстарактно, без жодних документів! Чому ми, підприємці, маємо згідно закону замовляти документи на землю, отримувати кадастрові номери – а вони нічого цього не роблять? Діють без кадастру, без нічого?”, – обурений Василь Нейчев, підприємець з курорту.

Підтримує думку бізнесменів і голова Лиманської громади, Василь Резніченко.

Я особисто ціную кожного підприємця на курорті Расейка, адже вони не просто створюють робочі місця, а й долучаються до розвитку нашої території, сплачують великі доходи в бюджет. Для нас це дуже важливо, адже за ці кошти ми утримуємо всю соціальну сферу, від податків напряму залежить добробут нашої громади і її подальший розвиток. Переконаний, що без пляжу курорт не зможе працювати, а тому вдячний, що ми усі разом, – і громада, і бізнес, і наші жителі, – об’єднані спільною метою, – захистити свою територію. Як голова громади, готовий до кінця відстоювати інтереси наших жителів, свою територію ми нікому не віддамо”, – пояснив СИЛІ ГРОМАД Василь Резніченко.

Тож поки сусіди-екологи шукають способів відібрати в громади комунальний пляж, підприємці не сидять склавши руки. Облаштовують територію, висаджують дерева квіти, і збирають підписи під колективним зверненням до відповідних органів. Аби з’ясувати, кому ж належить піщана коса Чорного моря – купці людей, що зачинять її на шлагбауми, чи місцевій громаді, яка щороку оздоровлює у себе тисячі українців?..

Більше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *