Громадськість Одещини закликає долучитись до всеукраїнської акції “Тиждень без мату”

Почати з себе: Благодійний фонд “Рідний край” з Одещини проводить Всеукраїнську акцію, під час якої закликає громадян припинити вживання нецензурних слів протягом тижня, з 20 по 27 жовтня 2021 року. Відповідне звернення оприлюднене на сайті БФ, а також його розіслали до керівників усіх обласних держадміністрацій та ЗМІ в Україні. Та звертаються до всіх установ та організацій долучитись до суспільно важливого заклику і “перейти на мову без лайки”.

Про це повідомив офіційний сайт організації ua.ridnykrai.com

Напередодні СИЛА ГРОМАД поспілкувалась із головним ініціатором цієї акції Валерієм Устянським. 

матЧому ми проводимо цю акцію? Мова – одна з найважливіших складових визначення нації, так само як територія і традиції. І коли мова підмінюється нецензурною лайкою, чи коли взагалі побутове спілкування переходить на мат, це є ознакою деградації нації. Бо якщо люди говорять матом, то це виглядає як побутове сміття, яке гонить вітер по могилам наших предків. Нас налякали тенденції, які є в розвитку мови, це “матюковізація” нашої мови, і цьому на допомогу прийшла ще одна проблема, заміна питомих українських слів словами іншомовного походження, так би мовити, “айтівізація”. Ми бачимо, як класична українська мова витісняється із вживання, і це безумовно є велика проблема для нас. Бо нація виросла, зміцніла, отримала територію і зробила здобутки, завдяки тому, що населення спілкувалось однією мовою. Втративши мову, ким ми стаємо? Ми стаємо нацією біограджетів, зі своїм “богом”, який сидить у кусочку пластмаси.

матюкиНайбільше нас насторожує, що на ці процеси, процеси засмічення мови, ніхто не впливає. Доречний приклад з Франції, де Національна академія наук ухвалила заборону вживання іноземних слів, аналоги яких має французька мова. Проблемами мови переймається кожна нація, яка розвиває себе і хоче залитишитися нацією автентичною. А коли справжня мова зникає, вироджується в мат, – для кожної розумної людини це неприпустимо. Незрозуміло, чому в нас, приміром, Національна Академія наук і тих інституцій, які мають відповідати і за розвиток мови і за і чистоту, зайняли таку собі позицію “невтручання”? Адже на ці процеси можна і потрібно впливати.

Крім того, спостерігаємо за тенденцією, що використання нецензурщини потихеньку отримує свій офіційний статус. Наприклад, часто-густо бачимо, що чимало культурних заходів в Одесі, Києві та інших містах відбуваються з використанням ненормативної лексики. Тоді як подібні висловлювання є адміністративним і в деяких випадках кримінальним порушенням. Тобто організатори відкрито вказують в анонсах подібних “заходів”, що от ми, мовляв, будемо порушувати закон. І нічого за це не буде, ніяких наслідків. І ніхто чомусь на таке не реагує! Ніхто з правозахисників не приходить на черговий стендап-шоу, де звучить лайка, і не арештовує на очах умовних послідовників виконавців колективу “Ленінград”? І це найстрашніше, коли культурні діячі пропагують мат. 

матюкиМабуть, ніхто вже й не дивується каналу 1+1, у кварталвіських ефірах якого у виступах використовується лайка, а саме мат: навпаки, ми спостерігаємо жваву реакцію залу на це. Чому це так? Коли ми перейшли межу вседозволеності, привселюдної ганьби самих себе? Адже у нас є сім’ї, де не заведено матюкатися, де батьки не вчать цьому дітей. Проте коли дитина йде до школи, діти отримують “повний пакет” вуличної лайкової лексики, тільки не путати з лайками (Сміється, – Авт.) Ви знаєте, це недопустимі речі. Нація, яка думає про своє майбутенє, яка будує своє суспільство у напрямку розвитку і благополучя, вона має турбуватись про ті речі, які б’ють по кожному з нас. І якщо хтось каже, що він не матюкається і ця тема його не торкає, переконаний, що це стосується усіх, адже мову ганьби ми чуємо щодня на вулиці, навіть від підлітків, які стоять поряд на зупинці, – і це, безумовно, травмує.

Знаєте, я ще з того покоління, яке пам’ятає, як реагували люди, коли, приміром, нетверезий чоловік валявся на вулиці і матюкався у безпам’ятстві. Тоді на таке дивились з подивом, а реагували як на дуже дурну людину. Проте зараз ця хвороба дійшла до такого стану, що без законодавчих жорстких мір, не вийде змінити ситуацію. Ми надіємось, що в нас вийде і ми почнемо будувати справді безлайкове життя”, – розповів Валерій Іванович.

Як повідомив Валерій Устянський, протягом двох тижнів представники фонду “Рідний край” (заснований в с. Ясеново Подільського району на Одещині), розсилали смс-повідомлення своїм знайомим, колегам та друзям, в яких закликали долучитись до всеукраїнського “Тижня без мату”. Каже, отримали надзвичайно позитивну реакцію: у відгуках люди підтримують ідею очищення свого спілкування від нецензурних слів. Навіть роблять зауваження оточенню, членам родини, колегам, друзям.

мати“Знаєте, часто кажуть: потрібно чистити не тільки побут, а й свою душу. Священики різних конфесій вважають, що лаючись, ми закликаємо у своє життя бісів. Може, тому такі й протистояння у суспільстві, бо одні спілкуються мовою Шевченка, а інші – мовою матів? Ми закликаємо будувати суспільство, в якому завдяки незасміченій лайкою мові ми будемо краще розуміти один одного. І прагнемо, щоб публічні люди, спортсмени, актори, музиканти ставали зразком для суспільства. Адже на них рівняємося всі ми, тому ці люди мають відповідати критеріям вихованої і порядної людини, знаходитись у суспільних рамках. З політиками гірше, – але я думаю, з часом і вони стануть освіченими людьми”, – поділився Валерій Устянський.

Нагадаємо, у Верховній Раді ще 2019 року поданий Проект Закону “Про протидію лихослів’ю” (про дематюкацію мови), але він досі не ухвалений.

Законопроєктом зокрема пропонується внести зміни до статті 173 (дрібне хуліганство) Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо:

  • встановлення адміністративної відповідальності за розповсюдження матеріалів, що містять нецензурну лайку в ЗМІ або в будь-який інший спосіб (в тому числі, в мережі Інтернет). Штраф – від 51 до 119 гривень або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або виправні роботи на строк від одного до двох місяців з відрахуванням двадцяти процентів заробітку, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб;
  • встановлення адміністративної відповідальності за нецензурну лайку, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян під час трансляції телерадіопередач, встановлення штрафу від 680 до 1 275 гривень;
  • встановлення адміністративної відповідальності за нецензурну лайку, образливе чіпляння до громадян та інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян, вчиненні публічною особою під час трансляції телерадіопередач, встановлення штрафу від 1 275 до 1 700 гривень;
  • встановлення бланкетної норми для визначення понять «публічна особа» та «нецензурна лайка».

Авторка – Оксана Піднебесна

One thought on “Громадськість Одещини закликає долучитись до всеукраїнської акції “Тиждень без мату”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *