До Одеси прямує науково-дослідне судно, яке Україні передала Бельгія

Науково-дослідне судно “Бельгіка”, яке Бельгія передала Україні на підтримку екологічного моніторингу Чорного та Азовського морів, прямує до Одеси.

Про це повідомила прессекретарка Національного антарктичного наукового центру Олена Марушевська.

За її словами, наразі судно перебуває в Бенгальській затоці й паралельно відбирає проби води. Belgica прибуде в Одесу приблизно 26-27 жовтня.

Згідно із інформацією Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, судно подарували Україні в рамках меморандуму про взаєморозуміння у сфері охорони та відтворення вод і раціонального використання водних ресурсів. Він передбачає посилення співпраці українських та бельгійських вчених щодо спільного вивчення Чорного моря, зокрема проблеми підняття рівня сірководню.

Згідно з Урядовим порталом, судно передали в Україну 13 вересня 2021 року: “На шляху в 8600 км науковці оцінять наявність плавучого сміття, відберуть проби морської води і донних відкладів для проведення унікального скринінгу на десятки тисяч речовин-забрудників та мікропластику”.

В Українському науковому центрі екології моря, де користуватимуться судном, повідомили, що воно вирушило до України 1 жовтня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *