“Північ-Південь”: в Болграді й Ананьєві фермерів зібрали на аграрний форум

У Болграді та Ананьєві масштабно обговорили проблеми аграріїв Одеської області. Два великі заходи назвали так: «Агрофорум «Одещина-2021: Південь-Північ». Зустрічі з фермерами відбулися під головуванням заступника Голови Комітету з питань аграрної та земельної політики Степана Чернявського.

Болград27 вересня у Болграді йшлося про розробку та впровадження нових підходів зміцнення агропромислової галузі в Одеській області, про нові можливості земельної реформи для дрібних та середніх виробників сільгосппродукції. Говорили й про земельну децентралізацію та порядок зміни цільового призначення земельних наділів. Аграрії Одещини внесли пропозиції стосовно реалізації підтримки регіонального розвитку аграрного сектору. Зокрема, у Болграді говорили про сучасний стан і перспективи виноградарства та виробництва вина в регіоні.

В свою чергу 28 вересня в Ананьєві йшлося про поліпшення державної підтримки аграріїв, про можливості, які відкрила земельна реформа.

Під час заходу було обговорено інструменти державної підтримки, які вже діють у 2021 році і запрацюють наступного року, йдеться, зокрема, про здешевлення сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва та про державну підтримку фермерських господарства, підтримку тваринництва.

Окремо було обговорено важливе питання для аграріїв Одещини – це надання компенсації постраждалим фермерам від посухи. Адже у 2020 році через посуху на Бессарабії загинуло 80% посівів. Третина посівів північної частини Одеської області повністю знищені. Загальна сума втрат, понесених аграріями Одеської області, за даними комісії при Одеській облдержадміністрації, становить 6,6 млрд грн, а за даними Асоціації Фермерів Бессарабії з урахуванням додаткових витрат, в результаті загибелі ярих культур – 11 млрд. грн.

АграріїЗавдяки зусиллям народних депутатів України – членів Комітету та Уряду була прийнята відповідна постанова «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для відшкодовування втрат від пошкодження посівів сільськогосподарських культур внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру».

Відповідно до цього Порядку, передбачається відшкодування фермерам втрат через пошкодження посівів сільгоспкультур унаслідок надзвичайних ситуацій. Передовсім, це малі фермери, які обробляють до 50 га землі.

Вони створюють робочі місця в сільській місцевості та зможуть отримати підтримку від держави в розмірі 4700 грн на га, що допоможе їм не втратити рік і пересіяти чи змінити культуру.

ЧернявськийПід час форуму зазначалося, що дискусійним питанням залишається реалізація земельної реформи. Фермери акцентували увагу на пропозиціях щодо врегулювання на законодавчому рівні питання польових доріг, прикордонних пайових земель, зелених насаджень та меж земельних ділянок, а також складності отримання кадастрових номерів для орендованих земель.

Дуже задоволений тим, як все відбулося. Багато спілкування, важливі питання, дружня атмосфера і плідні перемовини щодо найважливіших тем аграрної сфери! На форумі, загалом, розібрали інструменти державної підтримки, що ВЖЕ працюють і ті, які будуть працювати у майбутньому. Обговорили здешевлення с/г техніки вітчизняного виробництва, держпідтримки фермерів, підтримка галузі тваринництва, прямі дотації, залучення інвестицій та придбання племінних генетичних ресурсів для збільшення рентабельності галузі тваринництва.

Підняли і хвилюючі питання землі: передача земель державної власності за межами населених пунктів у власність громад, повноваження до розподілення цих ділянок громадам та використання земель невитрибаних паїв.
Також ще раз проінформували щодо компенсацій. Держава дотримує свої слова і обов’язково компенсує аграріям втрати від посухи 2020. Позначили деякі строки, тож до 15 жовтня всі документі на відшкодування будуть подані. І після їх обробки 240 000 000 будуть розподілені між заявниками”, – підсумував результати агрофоруму народний депутат Степан Чернявський на своїй сторінці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *