Мер Роздільної застосував вето на земельні рішення депутатів міськради. ВІДЕО

Остання сесія Роздільнянської міської ради Одеської області відбулася 23 вересня і була присвячена здебільшого земельним питанням. Історично так склалося, що проблема землі часто ставала приводом збурення суспільних відносин.

У своєму відеозверненні до громадськості Роздільнянський міський голова Валерій Шовкалюк не приховував, що бажано було б землю не роздавати по 2 гектари, а залишити її у власності громади, бо це чи не єдине джерело наповнення бюджету розвитку. До багатьох земельних рішень міськради останньої сесії голова застосував право вето. Це значить, що депутати мають до цих питань знову повернутися, і якщо в них буде бажання подолати це вето, їм необхідно набрати дві третини голосів від складу міськради.

Стосовнопитань, які з’явилися у численних мешканців після сесії, мер міста зробив окрему заяву на своїй сторінці у Фейсбук:

«На останній сесії депутатами міської ради були прийняті рішення про надання дозволу на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність громадян для ведення особистого селянського господарства на території Роздільнянської міської територіальної громади.

Нагадаю, що, згідно зі статтею 121 Земельного кодексу України, кожен громадянин має право отримати до 2 гектарів землі для ведення особистого селянського господарства.

Деякі мешканці громади вирішили реалізувати це право. Постійна комісія з питань земельних відносин, будівництва та адміністративно-територіального устрою розглянула всі звернення, отримані з початку року, та винесла на розгляд сесії відповідні проекти рішень.

На жаль, оприлюднення проектів рішень на сайті відбулося в досить стислі терміни через велику кількість опрацьованих заяв. Через це громадськості не вистачило часу для детального ознайомлення з цими питаннями. Тому я, користуючись правом, передбаченим статтею 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в України» та статтею 60 Регламенту Роздільнянської міської ради Одеської області VIII скликання, призупиняю рішення стосовно земельних питань, прийнятих на пленарному засіданні 12-тої сесії Роздільнянської міської ради восьмого скликання.

Маю звернути вашу увагу, що під час пленарних засідань міської ради приймаються не мої особисті рішення, а колегіальні рішення міського голови та депутатів, обраних у жовтні 2020 року. Як я, так і депутати ради відкриті до діалогу.

Прошу всіх бажаючих детально ознайомитись з рішеннями по земельних питаннях. Якщо виникли запитання — залишайте їх, будь ласка, у коментарях у коректній формі. Згодом я на них відповім”.

Багато жителів громади звернулися до депутата обласної ради Андрія Бабенка, щоб він вплинув на ситуацію з прийняттям міськрадою земельних рішень.

З цього приводу 27 вересня Андрій Бабенко розмістив пост на своїй сторінці такого змісту:

“Нещодавно розгорнувся дуже гучний скандал щодо розподілу близько 300 га землі в Роздільнянській територіальній громаді. Причетні багато представників місцевого самоврядування, у тому числі мої однопартійці з місцевого депутатського корпусу. Я одразу хочу підкреслити те, що я не збираюся будь-кого захищати, незважаючи на те, що ця людина з моєї партії чи ні, всі однаково будуть вимушені відповісти за свої дії . Я на стороні людей, які б мали в першу чергу отримати свої законні 2 га землі, я на стороні громади! Дякую Валерію Олександровичу Шовкалюку за його швидке реагування на ситуацію, що склалася. Шовкалюк, як голова громади не підписав рішення, які були прийняті на пленарному засіданні 12 сесії Роздільнянської міської ради VIII скликання. Отже, я дуже детально вивчаю ситуацію”.

За матеріалами “Пульс Одещини”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *