Встановили рекорд: у Любашівці виготовили найбільшу карту України з ковбаси. ФОТО

На півночі Одещини, у селищі Любашівка відбувся ІV ковбасний фестиваль-ярмарок «Любашівка-столиця української ковбаси». Захід 25 вересня традиційно відбувся у рамках святкування річниці від дня заснування старовинного селища, – йому цьогоріч виповнюється 231 рік. Але свято відзначили оригінально: тут виготовили найбільшу карту України, ціле панно з нарізки домашньої копченої ковбаси – і зафіксували власний Національний рекорд. 
Яскраво, масштабно й велелюдно – так цього року відсвяткувала свій фестиваль Любашівка, центр великої громади на півночі Одещини. Минулого року через пандемію цей захід, що вже став улюбленим для багатьох гостей та місцевих жителів, довелося відкласти. Тому ярмаркувати цього разу приїхали звідусіль: так звані “ковбасники”, майстри з виготовлення домашньої ковбаси продавали свою продукцію на ринку.  Покупці куштували, купували і мали змогу насолодитись культурною програмою.
Крім копченої та кров’яночки, торгували ще й копченою свіжиною, підчеревком, бужениною, ще гарячими реберцями, салом! Поряд – величні білі любашівські хліби, короваї, якими також славляться місцеві господині. А ще – мариновані помідори, кислі огірки, аджика, часник та фрукти, зібрані дбайливими руками місцевих господарів.
ЛюбашівкаІсторія фестивалю бере свій відлік з 2013 року, – після того, як нова траса Одеса-Київ обійшла місцевий ринок на трасі, розповідає голова громади Геннадій Павлов. Тривалий час саме на “любашівській трасі” продавали славнозвісні домашні копченості, виготовлені за старовинними сільськими рецептами. Та позаяк ринок, торгові місця, опинилися поза трасою, – більшість продавців роз’їхалися, – хто в Троїцьке, у Новогригорівку, де є інші придорожні ринки. Проте, місцева влада не розгубилася і вирішила зібрати й повернути своїх господарів-ковбасників на новий ярмарок. Так і народився справжній бренд в історїї Любашівки – ковбаса, а фестиваль отримав яскраву назву “Любашівка – столиця української ковбаси”.
Цього року на свято завітали народний депутат України Степан Чернявський, голова Подільської РДА Михайло Лазаренко, радник голови ОДА Анатолій Артеменко, очільник вже розформованої Любашівської райради Сергій Паровик, голова Подільської районної ради Софія Ходюк, керівники сусідніх громад – Іванівської, Чорноморської, Новокальчевської, Окнянської, Красносільської та інших. Гостей урочисто вітали на вході красуні-любашівські господині в національних костюмах, провели для них екскурсію до справжньої коптильні, аби познайомити з процесом виготовлення домашньої ковбаси. А старостинські округи Любашівської громади з Іванівки, Троїцького, Сергіївки, Агафіївки гостинно, з піснями, танцями та караваями запрошували до своїх наметів.
ЛюбашівкаЗ вітальним словом від імені голови Асоціації міст України Віталія Кличка, та Геннадія Труханова вступив виконавчий директор Одеського РВ АМУ В’ячеслав Демченко, – адже Любашівська громада є активним членом цієї організації. Від голови Одеської ОДА Сергія Гриневецького вітальні слова зі сцени зачитав Анатолій Артеменко.
Найголовнішою подією цьогорічного ярмарку стало встановлення та реєстрація Національного рекорду «Найбільша карта України з ковбасної нарізки». Аби його офіційно зафіксувати, з Києва прибула делегація від Нацонального Реєстру Рекордів України, його керівниця, Лана Вєтрова у присутності численних гостей фестивалю, зробила заміри ковбасного панно і оголосила Любашівку переможцем у категорії “фуд-арт”.
Карта представляє модну сьогодні тенденцію, це фуд-арт, інсталяція, створена із продуктів харчування. Коли говорять про те, що мовляв, дарма переводять продукти, я хочу наголосити, що навпаки, – за нашими правилами ці продукти будуть роздані людям для реалізації, пробуйте смакуйте – і робіть висновки, наскільки якісні продукти місцевого виробництва!”, – поділилась із СИЛОЮ ГРОМАД Лана Вєтрова. 
ЛюбашівкаКарта з ковбасної нарізки, як зазначила пані Лана, вперше заявлена до рекорду: до цього фіксували карту з дерунів, з вареників, а от з місцевого любашівського смаколика – вперше. Параметри ковбасного панно сягають 2 метри 90 см у довжину, 1 метр 77 см у ширину, а для її виготовлення пішло аж… 25 кг ковбаси!
Та самим рекордом свято не обмежилось. Адже фестиваль продовжили майстерні виступи до дня селища під назвою «Любашівка вітає та пригощає». На ярмарковій площі відвідувачів розважали майстри декоративно-ужиткового мистецтва, проводили майстер-класи, облаштували незвичайні фотозони. А на сцені вирувало справжнє дійство: чудовим виступом відзначили фестиваль народні артисти Любашівського відділу культури, презентувавши справжню “Оду ковбасі”. А ще було незвичайне шоу духового оркестру, виступи наймолодших любашівців та Одеського Центру української культури, хореографічного колективу “Натхнення Савранщини”, шоу театру на ходулях та живих скульптур, а зі сцени лунали пісні  співачки Натаніки, Олександра Кварти, народного артиста Миколи Янченка. Завершився фестиваль вогненним шоу та феєрверком.
ЛюбашівкаЛюбашівкаЛюбашівкаЛюбашівкаЛюбашівка
ковбасаЛюбашівка
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *