На стінах Акерманської фортеці встановили мармурові плити

На стіни Акерманської фортеці, що на Одещині, встановили дві нові мармурові плити. Вони є повною копією стародавніх плит XIX століття, повідомив історик Андрій Красножон на своїй сторінці у Facebook.

Він розповів, що на стінах Акерманської фортеці встановили дві копії мармурових закладних плит. За даними історика, оригінальні плити вкрали чи знищили вандали ще у XIX столітті.

Перша плита розташована на фасаді вежі над входом до фортеці. На ній зображена тугра – особистий герб султана Османської імперії Селіма ІІІ, а також дата – 1796 рік. У цей час завершилася наймасштабніша модернізація фортеці за проєктом французького інженера Франсуа Кауффера, зауважив Красножон.

Востаннє цю плиту над воротами бачили у 1819 році. Після цього її вкрали, а на фасаді лишилася ніша. Туди й помістили нову копію плити. Відновленням історичного елементу займався реставратор Олег Гомонюк.

На стінах Акерманської фортеці з'явилися нові мармурові плити

Друга плита – це репліка герба Молдавського князівства 1410-х років. Історик зауважив, що оригінал був найстарішим з відомих пам’яток епіграфіки фортеці. Плита була розташована над княжим, західним, входом до замку як демонстрація його приналежності молдавському господареві.

Після 1848 року пам’ятка зникла зі стіни. Збереглася лише пошкоджена ніша, що лишилася від неї, і точне зображення герба, опубліковане графом Уваровим.

На стінах Акерманської фортеці з'явилися нові мармурові плити

Також з головних воріт Акерманської фортеці прибрали старі ліхтарі, штирі, цвяхи та дроти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *