Море туристів: як Лиманська громада розвиває свої курорти? ВІДЕО

Курорт Расєйка уперше у 2021 році приймає туристів вже у складі Лиманської територіальної громади, що у Білгород-Дністровському районі на Одещині. І вперше за багато років тут відбулися зміни, які видно неозброєним роком: сюди прокладено нову дорогу, а на місці занедбаного переходу до моря збудовано велику пішохідну зону.
Місцевій владі, яка докладає зусиль до покращення благоустрою, повірили й підприємці, долучившись до спільних інфраструктурних проєктів.
Про те, як зараз виглядає кращий берег Чорного моря, СИЛА ГРОМАД підготувала спеціальний репортаж.

Курорт Расєйка, що за 200 км від Одеси, цього сезону прийняв на оздоровлення тисячі туристів. Найбільше тутешній берег полюбляють мешканці столиці та Київської області: саме на таке Чорне море багато хто їздить кілька років поспіль. Кажуть, цінують ці місця за чистоту й красиві місця, де збережено флору й фауну. Поряд – заповідна територія “Тузлівських лиманів”, багато птахів, риби, а туристів готові розмістити понад 50 баз відпочинку та безліч міні-готелів, під які місцеві жителі переобладнали свої колишні дачі.

Уперше за багато років до Расейки зробили дорогу. Раніше на відстань від Татарбунар до моря, це 35 км, витрачали години. Зараз – не більш як 30 хвилин. Дорожники завершують встановлювати знаки, скоро нанесуть на асфальт розмітку. Завдяки якісній дорозі тут не лише побільшало туристів, у ці місця повірили бізнесмени: відкрили нові магазини, готелі, надають послуги.

Проте, далеко не всі підприємці чесно сплачують свої внески до бюджету. Зі злісними неплатниками доводиться вести “просвітницьку” роботу місцевій владі.  Адже з кожною гривнею сюди має прийти конкретний результат: покращення сервісу й благоустрою.

“Підприємці стали сплачувати більше туристичного збору, у минулому році курорт Расейка сплатив до місцевого бюджету 62 тисячі гривень, – у цьому році очікуємо в рази збільш туристичного збору. Є й проблеми, це заборгованість за сплату земельних ділянок, ми її поступово вирішуємо. Крім того, ще одна проблема, що деякі підприємці зареєстровані не в нашій громаді, а в місті Ізмаїл, Татарбунарах, хоча надають послуги тут, на курорті. Тому ми переконуємо їхсплачувати податки на території Лиманськї громади, за місцем веденя підприємницької діяльності”, – пояснює голова громади Василь Резніченко.

Завдяки інвесторам у центрі Расейки збудована нова пішохідна зона, ще з’явиться освітлення, лавки, урни для сміття. Між тим, для місцевої комунальної служби це літо стало справжнім випробуванням. Зізнаються: самі не чекали такого напливу туристів, – сміття за курортниками ледь встигали прибирати.

Крім того, курорт Расєйка лише перший рік як увійшов до складу Лиманської громади. Але має ті самі проблеми, що й уся громада: привозна питна вода, відсутність каналізації, погані внутрішні дороги. Проте місцева влада робить усе можливе, аби покращити інфраструктуру рекреації. Бо прогнозує: відпочивальників наступного літа буде ще більше.

Детальніше – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

 

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *