Віталій Безгін: “Укрупнити ОТГ на Одещині в насильницький спосіб не дозволимо”. ВІДЕО

На останній сесії Одеської облради, 19 серпня, заступник голови Вадим Шкарівський заявив про те, що в області третина громад – “під загрозою зникнення”. Мовляв, через неспроможність та неефективний менеджмент, 33 громади з-поміж 91 не здатні самі себе утримувати. Тож, на його думку, цілком ймовірно, що їх можуть приєднати до сильніших сусідів. Однак загалом територіальні громади області перевиконали свій план доходів на 8% від запланованого. Народний депутат Віталій БЕЗГІН відзначає, що про неспроможність громад говорити ще зарано, – адже чимало ОТГ утворені менш як року тому. Крім того, не існує чітких критеріїв, за якими громаду можна визнати неспроможною.
Про це він розповів у інтерв’ю телеканалу “Одеса.LIVE”.
На думку парламентаря, наразі не існує законодавчих інструментів для об’єднання/роз’єднання/ліквідації громад. Є урядовий законопроект #4664, який буде презентований публічно 20 вересня, а далі буде розглянутий комітетом. Крім того, продемонструвати якість своєї роботи органи місцевого самоврядування не встигли, – для цього має пройти 2-3 роки, аби здійснити ряд перетворень на місцях. Крім того, існуючий рівень відповідальності, повноважень і фінансовий тягар, який звалився зараз на плечі громад, – і законодавча неврегульованість в розмежуваннях повноважень в освіті, медицині, соціальній сфері, – не дає можливості справедливо визначити, яка громада працює на повну силу, а яка відстає.
“Тези про неспроможність громад не мають під собою нічого, бо наразі нема єдиного підходу щодо визначення спроможності в динаміці та невідворотних показників. Що стосується проблем з фінансовими показниками, то я бачу 3 ключові причини: делеговані повноваження, що не покриваються відповідним фінансовим забезпеченням; неефективний менеджмент та роздування видатків на утримання апарату та пандемія. Жодна з цих причин не може бути підставою для ліквідації громади чи зміни її конфігурації. Хочу щоб громади знали, що наш комітет не дозволить ніяких дій на кшталт “не по закону, а в насильницький спосіб”, щоб там не заявляли певні представники регіональної влади, та буде захищати місцеве самоврядування та державницькі (законні) позиції”, – відзначив Віталій БЕЗГІН.
Нагадаємо, народний депутат Віталій Безгін, обраний від партії “Слуга народу” очолює підкомітет з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *