Книги, мистецтво, самобутність: Українському клубу Одеси виповнилось 10 років. ВІДЕО

Український клуб Одеси відзначає ювілей, 10 років від дня створення. Його витоки сягають 1905 року, коли одеською “Просвітою” був заснований перший Український клуб, проте він проіснував недовго, бо був знищений владою. У 2011 році активні проукраїнські одесити на чолі з Наталею Олександрівною ЧАЙЧУК вирішили його відновити. Патріотична діяльність та боротьба з міфом про «російську Одесу» стали його визначальним завданням.

Український клуб ОдесиУкраїнський клуб ОдесиПершим місцем, яке зібрало під своїм дахом людей, які люблять українську мову, літературу і культуру стала книгарня-кав’ярня на вулиці Катерининській в Одесі. Тут, у затишній атмосфері, відбуваються виступи й презентації, зустрічі з авторами сучасних творів, літературні читання. Завідує просвітницькою цариною Галина Дольник, відома представниця проукраїнської Одеси, що прославляє українську Одесу на фестивалях та заходах.

За 10 років Український клуб став осередком української культури та творчим простором для креативних людей. Тут відбуваються виставки молодих художників, круглі столи, конференції, зібрана колекція виробів народної творчості, проходять майстер класи для дітей та підлітків. Так, до створення ляльки-мотанки часто залучають учнів юридичного ліцею.

Наталія ЧайчукПершою і головною метою залишається зосередження на території Клубу осередків національної свідомості. Саме ця організація заснувала конкурс вчителів імені Романа Чайчука. Школи з усієї Одеської області за згодою приймають Клуб у себе, дозволяють вивчити внутрішнє середовище, відвідати цікаві уроки та відзначити творчих, майстерних викладачів.

А ще Український клуб проводив безліч традиційних народних свят, відновлює старовинні обряди за участю хорових ансамблів «Зорецвіт» та «Заграва» під керівництвом Елеонори Сергіївни Шапкіної. І завжди бере участь у масових культурних проукраїнських заходах в Одесі.

Український клуб ОдесиКрім того, Український клуб завжди радий творчій співпраці та єднає людей, що шукають одне одного для спільних проектів. На його території базується осередок одеського «Пласту». Засновники дружать з митцями та підтримують створення українського кіно в Одесі, ведуть активну співпрацю з козацькими осередками.

Члени клубу активні у всіх волонтерських рухах міста Одеса, підтримують захисників на фронті своїм теплом, через виготовлення захисних маскувальних сіток, сувенірів, оберегів і навіть теплих килимків, які особисто плете Наталя Олександрівна Чайчук…

Не сидів склавши руки Український клуб і під час карантину. Минулого року тут розквітло колорите українське подвір’я розписане в етнічному стилі. Нову туристичну локацію відвідують і одесити, і гості міста. А наступні кроки організації – відкриття картинної галереї, просвітницька діяльність та створення нових яскравих подій в житті української Одеси.

Більше про діяльність Українського клубу Одеси – у ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *