Як громадам навчитись заробляти туристичний збір? Досвід Полянської ОТГ

Колоритну Полянську сільську територіальну громаду, що на Закарпатті, досить часто відвідують одесити, – головним чином, приїздять оздоровитись на термальні води в гори. А нещодавно в ОТГ побували й коресподенти СИЛИ ГРОМАД, – завдяки прес-туру, в який запросив Харківський прес-клуб регіональних журналістів. Полянська громада презентувала гостям свій туристичний потенціал. Та під час великого інтерв’ю з головою громади, Іваном Дрогобецьким, медійників цікавило набагато ширше коло питань: від змін в освіті й медицині до боротьби за туристичний збір. 

Полянська громадаПолянська ОТГ була утворена у жовтні 2016 року. Всього тут мешкає 14,3 тисячі населення, входить 13 сіл Закарпатської області, загальна площа налічує 24 тис га, з яких 17 – займають ліси.

Також Полянській громаді дісталася слава й потужності відомих ще з часів Австро-Угорщини курортів мінеральних вод, які були добре розкрученими в радянські часи. Уже в часи незалежності тут збудували поряд із радянськими санаторіями десятки готельних комплексів. Останнім часом, із втратою Кримського напрямку, сюди побільшало туристів, які їдуть просто відпочити чи “попити водички”. Загалом на території ОТГ є понад 70 готельних, санаторних комплексів і приватних садиб, що надають туристичні послуги.

Полянська громадаТому нині туризм дає громаді основний дохід, це, власне, податок на доходи фізичних осіб, який складає майже 10 млн гривень. А ще Полянська ОТГ збирає 4,5 мільйони гривень на рік туристичного збору, – він складає 35% від загального туристичного збору Закарпаття.

Ми в цьому році за перший квартал вже зібрали 1 мільйон 850 тисяч гривень. Ведемо чітки облік підприємців, землі, оренди землі, впливаємо на підприємців, де маємо такі повноваження”, – поділився Іван Дрогобецький.

Проте над такими серйозними доходами довелося добряче попрацювати, ділиться керівник громади. Адже чимало туристів, котрі приїздять на Закарпаття, орендують житло у приватних будинках місцевих жителів. А ті стверджують, що до них нібито приїхали “друзі”. Тож керівництво громади, аби переконати сплачувати туристичний збір до місцевого бюджету, пішло на оригінальні кроки, щоб переконати місцевих “бізнесменів” сплачувати кошти.

Полянська громада“Є ті, що зареєструвалися підприємцями, в них 30 номерів, то не хата, то готель. Але більшість не є офіційно підприємцями, і якщо приїхав друг чи не друг, а двоє чи троє туристів, ми не маємо право сказати, щоб не здавали кімнати. На сьогодні 80% мешканців Полянської громади живуть за рахунок того, що приймають туристів. Ми знаємо за всіх, хто, скільки в кого ліжок – тому в нас є такий туристичний збір. Вони хитрують, і ми мусимо теж застосовувати хитрощі. Бо ви як будете мати 5-10 номерів, чи три номери, якщо ви будете їх просто мати й мовчати, до вас ніхто не приїде. Звичайно, що все є в гуглі, букінг, – і ми цю інформацію так само легко знайшли.  Зібрали всіх, і кажемо: виводьте на екран – показуємо кімнати, панорами. їхні фотографії з теленфонами. Так і починали з ними з такого мінімуму. Я кажу: я знаю, що ви тримаєте номери, я хочу вам не нашкодити, чи рахувати ваші доходи. Але ваші відпочиваючі знаходяться на території громади. Є людина – є сміття. Питну воду потребують, тобто вони несуть якусь нагрузку на нашу інфраструктуру. Давайте полюбовно домовимося, що ви в місяць сплачуєте в бюджет певну суму грошей. Якщо є ліжко – в місяць він платить, наприклад 100 гривень з нього”, – ділиться досвідом успішної взаємодії з бізнесменами пан Дрогобецький. 

Полянська громадаА запропонувати гостям закарпатці можуть безліч маршрутів: приміром, запросять туристів відвідати місцевий завод з виготовлення бринзи, є тут оленяча ферма і навіть страусина, термальні води Косово, які так припали до душі одеситам, і навіть є екстремальні маршрути – подорожі на кваждроциклах і джипах по полонинам.

Для тих, хто людить тварин, розроблені окремі кінні маршрути. До речі, розповідає голова ОТГ, створена кінна школа, за співпраці громадської організації “Лемко-центр “, яка вирощує породу гуцульських коней. Два роки тому вона виграла грант і здійснила реконструкцію конюшні, збудувала нові манежі для вигулу коней і 2 роки безкоштовно пообіцяла навчати діток верхової їзді, – принаймні, така була вимога польської сторони, яка виступила гарантом даного проекту.

Полянська громадаДо речі, за останні роки змінилась георгафія туристів, які їдуть відвідати Полянську громаду. Зараз тут і Кривий Ріг, Дніпро, Харків, та основна маса людей – це Київ, Львів, Черкаси і Одеса.  Крім того, змінилась і категорія відпочивальників. Зараз, на відміну від колишніх працівників заводів, котрих відпочивали в санаторіях, приїжджають ІТ- компанії, відпочиває тут “Енергоатом”, “Київський метрополітен”… А сільськогосподарські працівники, фермери, “приїздять сюди цілими конторами”,  каже очільник ОТГ.

Жодного агропідприємства чи фермерського формування на території Полянської громади немає, – бо нема вільної землі. Більша частина території зайнята лісами, а Держлісгосп не сплачує коштів у місцевий бюджет. Тож громаді доводиться буквально боротись за кожну гривню своїх надходжень. Тому, орендну плату за землю під санаторіями і базами відпочинку тут підвищили до 12%. 
Полянська громадаЩо змінилось в житті ОТГ після реформи децентралізації, – запитуємо мера Полянської громади. Голова відповідає: об’їздив багато країн Європи, бачив, як працює місцеве самоврядування там, і впевнений, що децентралізація в Україні не завершена.
“Є один великий плюс, що ми самі собі господарі. А по-друге, що передали повноваження. Але держава вирішила передати всі повноваження і забула передати на місця гроші. Так, ми заробляємо власні кошти. Але виключно щоби вижити і забезпечити , утримати на існуючому рівні потреби своїх громадян. А на розвиток коштів нема зовсім. Ми зараз вимушені з власних коштів, які заробили, ми перекриваємо делеговані повноваження, які держава на нас звалила. Держава максимально усувається від фінансування громад: нам залишили 60% податку ПДФО, а освіту, медицину, культуру ми маємо утримувати самі. А соціальний захист? Це тягар, який падає повністю на плечі місцевого самоврядування”, – стверджує пан Іван.

Відтак у Полянській ОТГ вчаться ефективно діяти далі. Команда голови застосовує менеджерські якості у будь-якому питанні, запозичує досвід європейських колег. Так, у місцевій школі, де триває ремонт харчоблоку, громада планує продавати обіди й дорослим, – від цього, переконані, виграють усі: у громади з’являться додаткові кошти на оплату тих же шкільних кухарів, а якість дитячого харчування тільки виграє.

Полянська громада

Полянська громадаПолянська громадаПолянська громада

 

 

 

 

 

 

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *