Житло над прірвою: в одеситів з Кривої Балки в катакомби сповз город з овочами

Три тижні тому, під час негоди в Одесі, у жителів приватного сектора в провулку Людмили Гінзбург город провалився у катакомби. Місцеві запевняють, що чиновники обіцяли розробити декілька проєктів з ліквідації наслідків, а в Одеській міськраді ситуацію не коментують.

Обвал городу між трьома приватними будинками стався в мікрорайоні Крива Балка, в провулку Людмили Гінзбург. За словами місцевої мешканки Лідії Напилової, будинок якої межує з прірвою, в ніч на 22 липня її сім’я почула, як з сусідніх вулиць потік води почав спускатися до їхнього городу. За земельною ділянкою сусіди доглядали разом: тут вирощували різні овочі, крім того, там росли фруктові дерева. Через значний дощ вода почала накопичуватися на подвір’ї та городі, а згодом прорвала прикриті шифером катакомби, запевнила жінка.

“Почався незвичний шум. Коли прокинулася, води у будинку вже було по щиколотку. Чоловіки почали вигрібати воду, а я вийшла на двір та побачила, як несло воду. Шум був дуже сильний. Все навкруги валялося. Буквально за три години все унесло. Тут був город: огірки, помідори, спаржа. Росли яблуні та персики. Усе знесло в катакомби”, – розповіла жінка.

Наслідки негоди в Одесі: у жителів приватного сектору город провалився у катакомби

На другий день після негоди до місцевих прийшла з перевіркою комісія міськради. Чиновники обстежили обвал та запевнили, що планують розробити три проєкти з ліквідації наслідків негоди.

Після того до нас ніхто не приходив та жодної допомоги не пропонував. Три тижні минуло, і яма продовжує руйнуватися. Ми дуже засмучені та не знаємо що з нами буде завтра. Страшно. І зараз, і в перший день. Щодня дивлюсь на яму і думаю, чи стала вона більшою”, – додала Лідія Напилова.

Власними силами подолати наслідки, на думку жінки, місцеві не зможуть. За їхньою оцінкою, на роботи з ліквідації негоди потрібні мільйони гривень, а таких грошей у мешканців немає.

Наслідки негоди в Одесі: у жителів приватного сектору город провалився у катакомби

За словами спелеолога Владислава Маслова, який інспектував обвал після негоди, причин для цього було декілька: і щільна забудова земельних ділянок, і злив каналізаційних відходів у катакомби, і відсутність водосховища, куди б могли стікати залишки негоди. Провал на ділянці Лідії Напилової, був і раніше, однак утричі менший, зазначив чоловік.

“Там щільна забудова, курник на курнику. Вода стиснута між стінами та огорожами. Швидко збільшує швидкість під час негоди. Ми бачили, що там паркани позносило, балки та бетонні тротуари. Їхній город у низині, все йшло до них. А те, що в городі росли вишні чи персики, це ні про що не каже. Провал там був. Це видно, бо діра засипана побутовим сміттям, метр-півтора. Зверху насипається чорнозем та садять дерева. Якщо це було 7 чи навіть 5 років тому, це достатній термін, аби все заросло. Ніби провалу там не було, але він там був”, – зауважив Маслов.

Як відомо, у ніч на 22 липня в Одесі пройшла злива, внаслідок якої затопило вулиці міста, пляжі, а також підвали багатоповерхівок та приватні будинки.

Наслідки негоди в Одесі: у жителів приватного сектору город провалився у катакомби

Джерело – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *