Підпільна каналізація. Як Лиманська громада бореться з недобросовісними бізнесменами? ВІДЕО

Курортний сезон на Одещині у розпалі. Чимало туристів з різних куточків країни відпочивають на узбережжі Чорного моря, – не лише в обласному центрі, а й на віддалених піщаних пляжах області у Бессарабії. Проте, не всі підприємці, що розміщують та поселяють туристів на час відпочинку, свідомо  ставляться до організації безпечного надання послуг. Так, на території курорту Російка, що входить до складу Лиманської сільської громади Білгород-Дністровського району на Одещині, днями була виявлена прихована каналізаційна система, що перекачувала нечистоти… просто в сусідню посадку!
Відео з місця подій на сторінці у Фейсбук оприлюднив голова Лиманської ОТГ Василь Резніченко.
Сьогодні наші працівники виявили на одній з баз відпочинку курорту Російка зливну яму, яку зазвичай має очищувати асенізаторна машина. Проте власник бази відпочинку самостійно встановив шланг, підключив мотор до електрики, і нелегально викачує каналізаційні стоки в лісосмугу, тим самим забруднюючи довкілля. Це відбувається за територією його бази, кришки люка на зливній ямі нема, це небезпека в першу чергу і для людей, і для довкілля”, – пояснив Василь Резніченко.
Як повідомив керівник громади, стосовно цієї ситуації місцева влада вже звернулась до поліції й екологічної служби Білгород-Дністровського району.
“Як виявилось, несанкціонанована каналізація знаходиться за межами бази відпочинку, проте господар підприємства самовільно користується вигрібною ямою, зливаючи нечистоти подалі від людських очей. А ми потім дивуємося: чому в нас забруднена територія?! Біда в тому, що він собі заробить у сезон і поїде звідси, а вигрібати потім якраз усім нам, нашій громаді”, – обурений голова.
Між тим, кричущі порушення виявляють не лише курорті Російка, а й в Катранці, – це ще одна рекреаційна зона на Чорному морі. Виявляється, деякі “бізнесмени”, що активно приймають туристів на відпочинок, в переважній більшості відмовляються укладати угоди на вивезення побутового сміття з комунальною службою, пояснюючи, що нібито самі його утилізують, – але потім воно опиняється в посадках та лісосмугах.
Василь РезніченкоТим часом Лиманська влада не збирається миритись з такою ситуацією, і планує ретельно контролювати дотримання підприємцями усіх норм законодаства. Тривалий час проводили роз’яснювальну роботу з підприємцями, тепер обіцяють пильно слідкувати за їх роботою.
“Я радикально налаштований боротись з недобросовісними підприємцями баз відпочинку, міні-готелів, які приховують свій бізнес, не сплачують до місцевого бюджету усіх внесків, плати за землю, не відраховують туристичний збір. Нелегально працевлаштовують персонал, що обслуговує кімнати, продавців, охоронців. Не укладають договори на вивіз сміття і нечистот, а тут дехто ще й створює екологічну загрозу, небезпеку відпочивальникам, наносячи непоправну шкоду нашим курортам. Такого не буде, я особисто цього не допущу”, – резюмує голова.

Централізованого каналізування на курортах Катранки й Расєйки немає. Проте комунальна служба Лиманської ради готова обслуговувати усіх абонентів, – надаючи асенізаторні машини для викачки нечистот та їх подальшої утилізації у спеціально відведених місцях. Між тим, пояснює Василь Резніченко, кількість укладених угод є незадовільною. Тому до кінця тижня дав доручення комунальній службі укласти угоди з усіма підприємцями, а також – надати інформацію, хто з підприємців відмовляється працювати чесно й відповідально.

Місцева влада пояснює: ситуація, коли на курортах заробляють усі, крім самої громади, неприпустима. Попереду – важкий рік, громаді треба розвивати освіту, медицину, боротись за благоустрій та краще життя своїх мешканців. Тому контроль за діяльністю бізнесу на своїй території – не просто повноваження, надані громаді державою, а важливий інструмент в боротьбі за наповнення бюджету, а тепер, як виявилося, ще й за збереження довкілля для нащадків.

Тим більше, що Катранка й Російка визнані одними з найчистіших курортів Бессарабії.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *