“Гроші за пацієнтом”: як у Таїровській громаді працює сімейна медицина? ФОТО, ВІДЕО

З грудня 2019 року в житловому масиві «Райдужний», що в Таїровській грмаді на Одещині, працює власний консультативно-діагностичний центр (КДЦ). Багато хто здивується, але це місце, де гроші справді «ходять за пацієнтом», бо результати медичної реформи можна побачити наяву. Сімейним лікарям з КДЦ вже довірили своє здоров’я 10 тисяч мешканців.
Таїровська ОТГЗавдяки укладенням угод з НСЗУ таїровські медики отримують солідне фінансування усіх своїх послуг, а тому пацієнтам надають їх безкоштовно.
Таїровський КДЦ обслуговує мешканців з різних куточків громади і має два підрозділи: у Сухому Лимані і селищі Таїрове.

Крім сімейних лікарів, тут є медики вузької спеціальності: невропатолог, ендокринолог, гінеколог, лікар функціональної діагностики, дерматовенеролог, отоларинголог, — а також тут великий спектр хірургічної допомоги. Підставою для звернення до лікаря вузької спеціальності є направлення від сімейного лікаря.Таїровська ОТГ“Для того, щоб отримати медичні послуги в нашому комунальному закладі, громадянину потрібно прийти до нас з паспортом і кодом, якщо це дитина, також у нас приймає ще лікар-педіатр, тому ще свідоцтво про народження. Якщо у вас вже укладена декларація, вам не потрібно йти в той заклад її розривати, вона автомаитично переукладається в нашо закладі. На мобільний телефон приходить людині смс-код і це є підтвердженням для укладення декларації в нашому комунальному закладі”, – розповіла Вікторія Пасісниченко, юристконсультантка КНП “Таїровський КДЦ”.

Таїровська ОТГРазом з укладенням декларації з сімейним лікарем, пояснює фахівчиня, пацієнт отримує спектр усіх послуг безкоштовно: це і консультаація сімейного лікаря, і вузьких спеціалістів, це і загальний аналіз крові, сечі, дослідження гормонів щитовидної залози, – і навіть УЗД, фіброгастроскопія та багато інших досліджень, які є платними у багатьох клініках Одеси.

Таїровський КДЦЮлія Констянтинова працює ендокринологом у центрі нещодавно. Ділиться, умови для роботи тут набагато кращі, ніж будь-де. Створені окремі зони для відпочинку, очікування лікаря, дитяча зона з ігровим столиком, за яким малеча може помалювати. Також є кулер з водою, інформаційні плакати і плазмові екрани з необхідною інформацією для пацієнтів, – а на вході доступні безкоштовні бахіли. Медпрацівники привітно зустрічають на “ресепшн” кожного відвідувача: зручності, дбайливе ставлення, відповідальне відношення – на вищому рівні, стверджують пацієнти.

Працює палата денного стаціонару: у разі направлення від сімейного лікаря в медцентрі проводять нескладні хірургічні операції.
Таїровська ОТГ Сюди закуплена новітня техніка: вдосконалений апарат УЗД, сучасне обладнання для проведення лабораторних досліджень, в тому числі числі ІФА-тести на COVID, а також — ендоскопічне оснащення для проведення будь-якої діагностики внутрішніх органів.
Таїровська ОТГ

Таїровська ОТГ

Також є власний мамограф і рентген, закуплений коштом Таїровської селищної ради, – для їх встановлення планують обладнати окрему прибудову.
Відвідувачі КДЦ – перевжно мешканці “Райдужного”, вони не приховують емоцій: кажуть, здивовані гарним приміщенням, сервісом, послугами, а ще тим, що усе це для них — цілком безкоштовно. Потрібно просто укласти декларацію з сімейним лікарем.
Більше – у ВІДЕО від “Південна Медіа Мережа”:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *