Молдавська гостина: як у Новоселівці святкували фестиваль винороби? ВІДЕО

15 травня село Новоселівка, що зараз входить до складу Саратської громади на Одещині, скликало гостей на Регіональний фестиваль вина майстрів домашнього виноробства. Він проводиться тут традиційно – вже 15 років, – і збирає учасників з різних куточків Бессарабії. Кожного гостинно пригощають келихом вина, а до нього пропонують смачні страви з різних сіл Саратської громади. Яскраво, весело і по-гостинному смачно завжди зустрічає гостей це колоритне молдавське село, яке може стати новим гастрономічним маршрутом Бессарабії.

На фестиваль завітали гості з Білгород-Дністровської районної ради, представники Одеської обласної ради, народний депутат Антон Кіссе, а також знімальна група СИЛИ ГРОМАД.

НовоселівкаНовоселівка завжди була заможним селом: тут немає закинутих будинків. Зараз тут мешкає 3 тисячі людей, переважно молдавани за походженням, дуже трудящі й дбайливі господарі. Вони оберігають традиції виноробства з діда-прадіда.  А тому проводити фестиваль домашнього вина – їм сам Бог велів.

“У нас молдавське село, молдавська школа, ми всі тут в Новоселівці спілкуємось нашою рідною молдавською мовою. Цей фестиваль дуже багатий, для нас дуже важливий, бо він народився саме в нашому селі”, – розповідає староста Юрій Сирбу.

саратаФестиваль домашнього вина – це ще й конкурс, справжнє змагання між місцевими виробниками. Свою продукцію вони представили у актовій залі місцевого будинку культури: біле сухе, червоне, рожеве, каберне, сапераві, купажі з різними ароматами – ці напої могли скуштувати і обрати гості заходу. А поки йшов концерт і дегустація, поряд розмістилася ярмарка, де можна було не лише скуштувати, а й купити додому смачну фермерську продукцію. Місцевий хліб, випічка, міліна, бринза, солодощі – за особливими рецептами місцевих кулінарів.

А тим часом за лаштунками концертного майданчику триває приємна але складна  робота .  Професійне журі проводить дегустацію і визначає – хто ж стане переможцем  у конкурсі  і отримає звання кращого винороба Новоселівки?

“Особисто я вважаю, що всі, хто приніс зразки, всі переможці. А критерії у всіх одинакові – колір, аромат, смак”, – резюмує Петро Фучеджи, член журі, який представляє на фестивалі Одеський  науковий Центр виноробства ім. Таїрова.

Новоселівка Поки гості розважаються – ми прямуємо на екскурсію у Новоселівський музей народної культури. Він розміщений у центрі села, в одній з перших хат, де досі збережена піч та припічок, грубі стіни, низькі вікна. Це визначне місце, в якому зібрані унікальні свідки старовини, де зберігається історія цілих родин місцевих жителів. Єфросинія Георгіївна Кір’єва – завідуюча музею, присвятила збору експонатів півжиття.

Тут зібрані знаряддя праці, якими працювали в полі і в господарстві, дитячі колиски, старовинні молдавські килими, якими прикрашали  домівки, є станок для виготовлення пілок на підлоги ручної роботи, або молдавською “цог”. Їх і зараз можна побачити в багатьох місцевих хатах. А ще вражає своєю розмаїтістю колекція старовинних православних образів, поряд з якими зростали цілі родини новоселівців. Ще одна особливість експозиції – старовинний одяг.

єфросиніяСело Новоселівка була засноване у 1810 році молдавськими переселенцями з Буковини. Первісна назва села – Гура- Челігідер, за назвою річки Челігідер, яка тече на околиці села. Перший православний храм з цегли тут з’явився 1827 року, був відреставрований за румунської влади. Зараз 100-річна церква Святого Архангела Михаїла має статус пам’ятника архітектури місцевого значення.

Як відомо, з 1918 року Бессарабія потрапила під владу Румунії. Нові господарі перейменували село в Сатул ноу, шо означає “нове село”, а вже 1940-го, після переходу Бессарабії до складу СРСР його перейменували на співзвучне – Сатуново. Та згодом село отримало нинішню назву – Новоселівка.

НовоселівкаА ми повертаємось до нашого фестивалю. Глядачі з нетерпінням очікують на вердикт журі, яке з представлених зразків визначило кращих з кращих виноробів у трьох номінаціях. Всього місцеві майстри винороби надали на розгляд  журі 120 зразків своїх вин.

Рекордсменом серед отриманих нагород став місцевий винороб Олександр Тєшку. Він кілька разів підіймався на сцену, отримав 5 нагород фестивалю. Чоловік родом з Новоселівки, і навіть має фахову освіту. Каже, секрет технології його вина простий – у якісному виноматеріалі. Місцева влада для усіх переможців фестивалю підготувала важливі презенти: садові інструменти, ножиці та драбини для зручного підрізання винограду.

Фестиваль домашнього вина у Новоселівці претендує стати окремим туристичним маршрутом на Бессарабії. Історія, культура, традиції молдавського народу, збережені до сьогодні, потрібно відкривати світу. Туристів почастують місцевими стравами: курбан, мамалига з бринзою та шкварками, гелуште (місцеві голубці з виноградного листя) та багато смаколиків.

райчеваУ розвитку самобутніх бесарабських культур вбачає великий потенціал керівництво Саратської ОТГ.

Сьогодні найбільше завдання для Саратської територіальної громади – це зберегти культуру всіх сіл, що входять до нашого складу. Я знаю одне: не буває майбутнього без минулого. Ми з дуже великою повагою ставимось до кожного села і національності, які тут живуть, у нас є молдавани, болгари, українці, росіяни – це нашій громаді додає особливого колориту. Нашим урядом, владою, головою Одеської ОДА виділені кошти для будівництва туристичного центру. Чому саме в Сараті, бо тут є розвилка: напрямок іде в бік Ізмаїла, і в бік Тарутино. Сама Саратська громада тут акумулює дуже багато культур і ми можемо нашим туристам і гостям з-за кордону показати кілька місцевих культур, які дуже цікаві, – поділилася Вікторія РАЙЧЕВА, голова Саратської громади.

Як пройшов фестиваль вина у Новоселівці – дізнайтеся більше з ВІДЕО від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *