У селі Дивізія люди вирішили зберегти 55 гектарів толоки

24 квітня у селі Дивізія, що є адміністративним центром нової громади Білгород-Дністровського району на Одещині  відбулися громадські обговорення. Що робити із землями, переданими з держгеокадастру до комунальної власності ОТГ? Це питання було першим у порядку денному громадських обговорень, що відбулися в суботу.

Голова зібрання Сергій Міховський запропонував присутнім три варіанти вирішення: або передати до спільного майна громади як толоку, або перевести землі сільськогосподарського призначення у пасовища, або розділити у приватну власність заявникам, які мають право на отримання земель для особистого селянського господарства до 2 гектарів. Майже одностайно жителі Дивізії вирішили передати вільні 55 гектарів для толоки.

ДивізіяЩе одне питання, яке потребує найшвидшого вирішення – це водопостачання та стан водогону в селі Дивізія. Бюджетних коштів не вистачає, аби полагодити аварійні ділянки водогону. Якщо об’єднати зусилля, і зібрати гроші разом – жителі, підприємці та сільрада, тоді буде значно легше вирішити цю проблему. Треба віддати належне учасникам зборів: вони згуртовано і досить швидко узгоджували важливі рішення. Тож вирішили починати ремонт водопровідної мережі шляхом співфінансування.

Досить болючою і складною залишається проблема збереження майна колишнього сільськогосподарського підприємства СВАТ «Україна». Все майно, яке залишилося не розграбованим, знаходиться під арештом.

«А хто відповість за розграбоване майно «України»? Розтягли все й забули» – обурювалися мешканці села. І самі ж відповідали: «Чому раніше мовчали, не захищали своє ж майно? Чому такий довгий час були байдужими? А інколи й самі ж тягли з колгоспу все, що погано лежало?»

Але пристрасті швидко згасли, і дивізійці вирішили делегувати трьох представників від громади в комісію виконавчої служби для складання опису залишків колгоспного майна. Разом з цим залишається відкритим питання й щодо доступу до архіву колишнього СВАТ «Україна». Дивізійці сподіваються, що найближчим часом все ж таки вдасться врегулювати ці питання.

ДивізіяНаприкінці зустрічі селяни обговорили питання щодо благоустрою Дивізії, та більш активного запровадження практики прибирання біля спорожнілих дворів та будинків. У цьому селі практикується обробка городів біля садиб, де ніхто не живе. Отже, разом з городами треба прибирати й на вулиці біля хати, тоді село матиме охайний привабливий вигляд.

А найбільшою бідою для Дивізійської громади були і залишаються зруйновані дороги. Через мізерний бюджет просто неможливо нині щось планувати з їх ремонтом. Основні платники податків – аграрії, через велику дворічну посуху не спроможні забезпечити потужні надходження до сільської казни.

«А що планує робити сільська рада Дивізійської ОТГ у подальшому?» – питали присутні на зборах люди. Заступник сільського голови Сергій Міховський запевнив, що Програму економічного та соціально-культурного розвитку презентуватимуть на наступних громадських обговореннях, і під час її прийняття депутати на сесії врахують пропозиції та зауваження мешканців села Дивізія.

Авторка – Вікторія Алєксєєнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *