У Білгород-Дністровському мітингували проти закриття психіатричної лікарні

Родичі пацієнтів обласної психіатричної лікарні №4 в Білгороді-Дністровському, що в Одеській області, влаштували мітинг під будівлею. Учасники акції запевнили: керівництво лікарні змушує забирати родичів з психічними розладами додому. В.о. директора медзакладу Антоніна Качалка підтвердила цю інформацію.

Акція протесту відбулася біля будівлі психіатричної лікарні на вулиці Шабська, 67. За словами мітингарів, їм почали телефонувати з медзакладу та змушувати забрати своїх близьких до 1 травня, оскільки у лікарні немає коштів на подальше утримання пацієнтів.

психіатричнаДонька однієї з пацієнток закладу Лариса Гербей запевнила: знайти інший заклад наразі неможливо, оскільки місць ніде немає.

Моя мати тут. Майже 20 років, як її взагалі не виписують, оскільки вона не може перебувати в соціумі. Держава повинна піклуватися про таких людей, а не просто відпускати. Я подивилися в інтернеті, забила в гугл, шукала подібні інтернати. За всіма номерами мені відповідали, що місць немає, все зайнято. Забито”, – запивнила Гербей.

Тимчасово виконуюча обов’язки директора медичного закладу Антоніна Качалка підтвердила: представники лікарні дійсно звертають до родичів пацієнтів з проханням забрати їх додому. Причина – у закладу немає грошей, аби утримувати хворих довше одного місяця.

“За новими правиами НСЗУ фінансує лише гострі випадки. Тобто хворий має поступити, йому знімають загострення, і після цього пацієнт їде за місцем проживання. Нові правила не передбачають довготривале перебування в закладі. Ми маємо знаходити кошти для того, аби утримувати їхніх родичів. Але лікарня не є прибутковим підприємством”, – запевнила керівниця медзакладу.

Загалом йдеться про орієнтовно 100 пацієнтів, які наразі перебувають в лікарні. За словами завідувача одного з відділень Олександра Рудая, на кожного хворого держава виділяє приблизно 10 тисяч гривень на рік.

Але людина з психічними розладами не може лікуватися один раз на рік. Коли ми проводимо лікування і відправляємо людей додому, хворий все одно порушує режим лікування. І з цього починається загострення. Однак всіх відправити додому ми також не можемо, адже є особливо небезпечні для суспільства та самих себе пацієнти”, – зазначив Рудай.

Ситуацію прокоментувала очільниця обласного департаменту охорони здоров’я Наталія Одарій-Захар’єва. Вона пояснила, що в установі поки що не визначилися, що робити в цій ситуації. Утім додала: поки не буде рішення, пацієнтів із закладу не виженуть.

“Ми зараз розглянемо питання щодо підтримки на три місяці, аби хворі були нагодовані, доглянуті там, де вони перебувають. Але паралельно ми розглянемо питання загально. У нас ще є психіатрична лікарня №3. З цієї території гострих хворих заберуть до Центру психічного здоров’я. А хронічних переведуть до геріатричного будинку”, – поділилася посадовиця.

Наразі родичі пацієнтів Білгород-Дністровської психіатричної лікарні планують відправити звернення до обласної ради та голови Одеської ОДА Сергія Гриневецького з проханням профінансувати медзаклад.

Джерело – Суспільне

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *