Субвенція на місця: Кабмін виділив 1 мільярд гривень на ноутбуки для освітян

21 квітня Уряд затвердив Порядок та умови надання коштів з державного бюджету місцевим бюджетам на заходи, спрямовані на боротьбу з COVID-19 та її наслідками у закладах загальної середньої освіти. Постановою здійснено й розподіл передбачених на такі цілі коштів у розмірі 1 млрд гривень.
Як вказано в документі, ця субвенція спрямовується на придбання ноутбуків для педагогічних працівників  на суму 980 млн гривень та засобів захисту, необхідних для організації протиепідемічних заходів під час кампанії ЗНО – у розмірі 20 млн гривень.
Придбання ноутбуків та засобів захисту Кабмін пропонує здійснювати на засадах співфінансування. Так, для обласних бюджетів, бюджету м. Києва та бюджетів міських територіальних громад, чисельність населення яких станом на 1 становить 40+ тисяч осіб громади  мають сплатити не менш як 30% власних коштів, отримавши при цьому  70% відсотків субвенції.
А от меншим за чисельністю громадам (міським, сільським, селищним) з кількістю населення до 40 тисяч мешканців держава пропонує оплатити 90% вартості техніки, – відповідно місцевим бюджетам вони обійдуться у 10% від повної вартості.
А от для закладів, розташованих у селах (селищах), що мають статус гірських населених пунктів, та населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення держава профінансує не менш як 95% вартості.
“Придбані ноутбуки закріплюються за навчальними кабінетами відповідних закладів загальної середньої освіти та використовуються виключно для організації освітнього процесу в цьому закладі. У разі встановлення карантинних обмежень і переходу на дистанційне навчання за наказом керівника закладу освіти ноутбуки, з метою належної організації освітнього процесу, можуть надаватися у користування педагогічним працівникам”, – йдеться в роз’ясненні від Кабміну.
Також урядовці виділили кошти, 20 млн гривень на придбання дезінфікуючих засобів для обробки рук і шкіри для учасників ЗНО, інструкторів, чергових, відповідальних за пункти тестування та медичних працівників; деззасобів для обробки поверхонь пунктів тестування та одноразових халатів і захисних щитків.
Як повідомляла СИЛА ГРОМАД, адаптивний карантин в Україні продовжено до 30 червня. Тому можливість повернення учнів за парти в Одеській області, яка до того ж, залишається в “червоній” зоні через розповсюдження короавірусної інфекції, розглядається як малоймовірна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *