Озеро Ялпуг забруднюють стічні води з Молдови: обласна рада готує звернення до Кабміну

Постійна комісія Одеської обласної ради з питань екології, природокористування, попередження надзвичайних ситуацій і ліквідації їх наслідків обговорила проблемні питання створення регіонального ландшафтного парку “Ялпуг-Кугурлуй” на території Ізмаїльського і Болградського районів.

комісіяНа порядку денному засідання профільної комісії облради винесли питання, яке безпосередньо торкається екологічної ситуації в Придунайському регіоні. Обласна рада планує звернутися до Кабінету Міністрів України з вимогою до уряду Молдови припинити скидання неочищених стічних вод в озеро Ялпуг, що виконує роль основного джерела водопостачання Болграда  та інших населених пунктів.

Проблема загострюється вона в ті роки, коли “низький” Дунай не дозволяє наповнити Придунайські озера свіжій річковою водою, пише видання “Топор”.

Зокрема, влітку 2017 року в озері Ялпуг різко погіршала якість питної води. Погіршення було настільки серйозним, що воно поставило під загрозу екологічну і епідемічну безпеку усього місцевого населення, що мешкає на берегах водойми. З попередженням про небезпеку використання водопровідної води виступив завідувач Болградського міжрайонного відділу Одеського обласного лабораторного центру МОЗ України Михайло Курдоглов. Він відзначив, що вживання неякісної води може у будь-який момент призвести до масових інфекційних захворювань.

Як показали результати лабораторних досліджень проб води озера Ялпуг на ділянці болградского міського водозабору за станом на 2016-2017 роки, вода по своєму сольовому складу і вмісту органічних речовин відноситься до четвертого класу якості, тобто непридатна для централізованого питного і навіть господарського водопостачання. Цей факт став певною точкою відліку, з якою проблема водопостачання Бесарабії отримала гучний суспільний резонанс і докотилася до кабінетів високопоставлених чиновників у Києві.

Проте досі мало кому відомо, що величезний “вклад” в забруднення озера Ялпуг вносить Молдова: сусідня республіка регулярно скидає в найбільше озеро України неочищені стічні води. Нечистоти спочатку потрапляють до річки Ялпуг, розташовану на території суміжної держави, а оскільки вона впадає в однойменне озеро, то приносить в нього забруднюючі речовини. Головним джерелом нечистот є місто Комрат – столиця автономного територіального утворення Гагаузія.

Як відзначає “Топор”, влада Гагаузії не лише визнає цю проблему, але й вважає її серйозною екологічною загрозою для автономії.

“За офіційною інформацією, на сьогодні покриття Комрата мережею каналізації складає менше 35%, а станція очистки стічних вод практично не працює, – тож усі нечистоти поступають просто в річку Ялпуг. Більше того, ця станція настільки застаріла, що вже не може бути відновлена. Тим не менш у Молдові, як і в Україні, центральні і регіональні органи влади не поспішають вкладати гроші у коштовні інфраструктурні проекти, і вже тим більше у Богом забуті провінції. У результаті подібні проблеми чекають свого рішення десятиліттями”, – повідомляє видання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *