Місце масових розстрілів: в Одесі перепоховають жертв політичних репресій 1937-38 років. ВІДЕО

5 квітня 2021 року в Одеській мерії відбулася робоча зустріч міського голови Геннадія Труханова з представниками Українського інституту національної пам’яті, а також спецпідприємств і громадських організацій, які займаються питаннями пошуку і перепохованням загиблих воїнів і жертв радянського режиму.

Учасники зустрічі обговорили питання проведення заходів з дослідження місця масового поховання жертв політичних репресій поблизу 6-го кілометра Овідіопольської дороги. Це необхідно для здійснення подальшого перепоховання жертв репресій, які були розстріляні в Одесі орієнтовно в 1937-38 роках. За різними джерелами, цифра похованих у цьому місці коливається від 5 до 20 тисяч осіб.

За результатами зустрічі буде створена комплексна робоча група, першочергові завдання якої – підняти в архівах списки загиблих у 1937-38 роках і визначити межі масового поховання.

Як зазначив Геннадій Труханов, головне завдання – зрозуміти, скільки загиблих спочиває там.

«Те, що потрібно буде зробити, – це дуже великий обсяг робіт і засобів. Однак ми повинні зберегти нашу історичну пам’ять і разом зробити все від нас залежне, щоб гідно вшанувати загиблих», –підкреслив міський голова.

Робоча нарада продовжилася на місці масових поховань. Це перший такий виїзний збір робочої групи на місце поховань за участі Одеської міської ради, Державної архівної служби, Інституту національної пам’яті, відзначив директор УІНП Сергій Гуцалюк.

“Ми зараз на початку тривалого для України та й для Одеси процесу, до якого прикута увага наших міжнародних партнерів, зокрема Польщі й Німеччини, бо тут лежать розстріляні і поляки і німці”, – розповів Сергій Гуцалюк.

Джерело – Одеська міська рада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *