Як переносить коронавірус Татарбунарська громада?

Стабільно важкою стосовно рівня захворюваності на COVID-19 залишається ситуація у Татарбунарській міській громаді, що у Білгород-Дністровському районі на Одещині. Місцева влада була вимушена закрити на карантин два села Струмок і Білолісся, які входять до складу територіальної громади.

Андрій ГлущенкоПро це СИЛІ ГРОМАД повідомив Татарбунарський міський голова Андрій Глущенко. За його словами, третя хвиля коронавірусу не така висока, як була у вересні-жовтні 2020 року, проте медики фіксують суттєвий спалах.

“Тяжка ситуація у нас в селі Білолісся: вимушені були закрити усі навчальні заклади, і навіть саму сільську раду колишню, це нинішній адмінцентр старостинського округу. Зараз ми закриваємо село Струмок: такий самий спалах, виявлений хворі на коронавірус серед працівників апарату, та й у місті теж сплеск коронавірусу. На сьогодні в громаді працюють тільки початкові класи і дитячі садки, всі інші – на дистанційному навчанні”, – повідомив голова громади.

Татарбунарські медики зізнаються: незважаючи на те, що більше року Татарбунари знаходяться в карантинних обмеженнях, мешканці легковажно ставляться до обмежувальних заходів, а тому наражають себе на небезпеку підхопити китайський вірус будь-де.

Якщо в лютому місяці у нас реєструвалось по 3-4 випадки на тиждень, то за останні 2 тижні кількість %9нфікованих різко збільшилась. Щодня реєструємо 10-12 осіб, в яких уперше виявлений коронавірус. На жаль, люди у нас практично не носять маски, не дотримуються безпечної дистанції та інших рекомендацій”, – повідомила Світлана Стогній, в.о. директора КЗ “Центр первинної медико-санітарної допомоги” Татарбунарської міської ради.

Згідно з останіми даними Татарбунарського ЦПМСД, від початку пандемії в районі захворіло 1135 осіб (діти – 43, медпрацівники – 53). За останні два тижні до них додалося 78 пацієнтів, з них – одна дитина. Летальних випадків зареєстровано 13.

лікарняПочинаючи з понеділка, 29 березня, в Татарбунарах відкрито тимчасовий стаціонарний пункт, де проводять щеплення проти коронавірусу: щодня вакцинують по 20 людей.

Тим часом місцева влада фіксує спад економічної активності, який несе ризики для всієї громади. Міський голова Андрій Глущенко каже: зараз ситуація контрольована, але коронавірус погано вплинув на рівень доходів до бюджету.

З кожним локдауном у нас погіршується ситуація з платежами та податками. Люди не мають чим платити, економіка страждає капітально: насамперед наша сфера обслуговування, ресторанний бізнес терпить колосальні збитки”, – поділився мер Андрій Глущенко.

До слова, Татарбунарська міська територіальна громада – одна з найбільших на Бессарабії: друга за площею і кількістю населення серед громад нового Білгород-Дністровського району. Разом тут налічується близько 24 тисяч населення.

До складу громади увійшли села Глибоке, Борисівка, Білолісся, Баштанівка, Нерушай, Дельжилер, Нова Олексіївка, Струмок і Спаське.

Коментар голови Татарбунарської міської ради Андрія Глущенка – у ВІДЕО:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *