Суд розгляне заборону “Партії Шарія”: чим це обернеться для одеських депутатів?

Міністерство юстиції просить Окружний адміністративний суд Києва заборонити діяльність «Партії Шарія». ОАСК відкрив провадження за цим позовом.

Про це повідомляє пресслужба ОАСК.

«Позивач просить суд витребувати у Служби безпеки України висновки експертів, які зазначені в листі Мін’юсту від 4 березня 2021 щодо протиправної діяльності політичної партії, і заборонити діяльність «Партії Шарія», – повідомили в суді.

Дана справа буде розглянута у ОАСК за правилами спрощеного позовного провадження із викликом сторін. Судове засідання призначено на 6 квітня.

Нагадаємо, СБУ оголосила підозру блогеру Анатолію Шарію 16 лютого. За їхніми даними, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері та діяв на замовлення іноземних структур.

Тим часом в одеському політикумі під час місцевих виборів 25 жовтня 2021 року представники “Партії Шарія” обрано депутатами Одеської обласної, Одеської міської та ще кілька місцевих рад. Напередодні виборів сайт однойменної партії повідомляв, що лідер партій Анатолій Шарій та його дружина Ольга “особисто” погоджували списки кандидатів до рад Одеси, Чорноморська, Южного, Білгород-Дністровська і Рені. Саме Одесу “Партія Шарія”, яку зараз прагне заборонити СБУ, розглядала як головний плацдарм для проходження на політичну арену.

На що розраховувати цим депутатам у разі можливої заборони цілої партії, СИЛА ГРОМАД запитала у консультанта з юридичних питань Одеського РВ Асоціації міст України Юрія Ямкового. Він переконаний, що депутатські мандати у складі місцевих парламентів “шаріївці ” збережуть.

Дуже цікавий прецедент, не пригадую такого раніше. Тут нюансів багато, усе залежить від рішення суду. Але депутати все одно залишаться легітимними. Якщо їм приміром, заборонять називатися членами “Партії Шарія”, вони матимуть право поміняти назву своєї фракції на іншу. Це відповідає чинному законодавству і регламенту роботи обласної чи міської ради. Але основне моє переконання в тому, що цих депутатів ніхто не чіпатиме і позбавити мандатів не зможе, адже вони обранні в законний спосіб, більшістю голосів виборців”, – наголосив Юрій Ямковой.

Тим часом, в регіональному відділенні “Партії Шарія” в Одесі заявили, що, мовляв,” не бояться репресій партії влади” і навіть оприлюднили відео про переїзд до нового офісу.

Нагадаємо також, що депутати-“шаріївці” разом з представниками з партій “Опозиційна платформа – За життя” та “За майбутнє” здійснили блокування трибуни й президії обласної ради на першій же сесії.

Зазначимо, раніше депутати Івано-Франківська та Кам’янця-Подільського закликали президента Володимира Зеленського заборонити діяльність проросійських партій «Опозиційна платформа – За життя» та «Партію Шарія».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *