Уперше в історії медицини: одеські медики видалили пацієнтці пухлину ока методом електрозварювання

В одеському Інституті очних хвороб і тканинної терапії імені Володимира Філатова вперше в світі видалили доброякісну судинну пухлину в очному яблуці. 

Операцію проводив одеський хірург Микола Уманець. За його словами, діаметр пухлини складав приблизно 17 міліметрів. Вона займала третину об’єму очного яблука. Пухлина росла й провокувала відшарування сітківки. За словами лікаря, людей з такою проблемою – один на 60 тисяч.

лікарНе було доступу до тієї пухлини, великі розміри обмежили застосування лазерних і променевих методик. Тому було прийняте рішення про її радикальне видалення. А чому в світі є обмеження й не оперують широко такі судинні пухлини? Це пояснюється тим, що немає досить ефективних методик, які б зупинили кровотечу під час операції”, – пояснив лікар.

За його словами, в пацієнтки була рідка патологія – гемангіома судинної оболонки, через яку неможливо було задіяти лазер, променеву та фотодинамічну терапію. Тому під час операції лікарі застосовували високочастотне електрозварювання біологічних тканин, який розробили разом з Інститутом електрозварювання імені Євгена Патона.

Після того, як ми видалили пухлину, сітківка прилягла на місце. І це дозволило пацієнтці вже в перші дні після операції отримати мінімальний зір. Вона вже могла порахувати пальці”, – поділився Уманець.

Хірург зазначив, що відповідальність під час операції була великою. Однак завдяки досвіду, операцію довелося зробити доволі швидко – приблизно за годину.

Я не можу сказати, що це була найскладніша операція в моїй практиці. Мабуть, це буде неправильно. Відповідальність просто була велика. Коли ти щось робиш вперше, ти не можеш відкрити підручник, ти не можеш подивитись статтю або побалакати з колегою, який це робив до тебе”, – зауважив Уманець.

ПасєчніковаМетодикою операції, яку провів хірург Микола Уманець, зацікавилися лікарі зі Швеції, Німеччини та Сполучених Штатів Америки, розповіла директорка інституту Філатова Наталія Пасєчнікова.

“Його (Миколу Уманця – ред.) запрошували до Швейцарії. Там він робив операції, від яких швейцарські лікарі були в захваті. Найбільш складні операції. Тому для мене природно, що саме Микола Миколайович, зробив операцію, яку ще не робили в світі. І до цього йшов понад 5 років. Це не робиться в один день однією людиною. Це досягається командою”, – наголосила Пасєчнікова.

Наразі Микола Уманець чекає, коли пацієнтка приїде до Одеси на контрольний огляд.

Джерело – Суспільне. Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *